Current Affairs Quiz August 16th & 17th 2020

August 17, 2020

Here is the Current affairs quiz August 16th & 17th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 16th & 17th 2020

Q1. Who has been awarded the first Gulbenkian Prize for Humanity?

  1. Greta Thunberg
  2. Xiye Bastida
  3. Autumn Peltier
  4. Briana Fruean

Answer: (1)
Young Swedish environmental activist Greta Thunberg was awarded the first Gulbenkian Prize for Humanity. The award carries a €1,000,000 prize and the entire amount would be donated by Thunberg to project and organisations “fighting for a sustainable world”.

Q2. The Punjab government has signed a memorandum of understanding (MoU) with the _____ in the area of skill development

  1. IIM Amritsar
  2. PEC
  3. IIT Ropar
  4. Chandigarh University

Answer: (3)
The Punjab government has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Institute of Technology, Ropar, in the area of skill development. The MoU provides for the IIT’s technical education department to become an academic mentor for the state’s engineering colleges at Gurdaspur and Ferozepur, Sri Guru Gobind Singh Skill Institute at Chamkaur Sahib, five government polytechnics and 10 government ITIs.

Q3. Name the bank that signed an agreement with LIC recently to distribute LIC policies?

  1. SBI
  2. ICICI
  3. Canara Bank
  4. Union Bank of India

Answer: (4)
Life Insurance Corporation of India (LIC) and Union Bank of India, after its amalgamation with Corporation Bank and Andhra Bank, have announced a corporate agency agreement to distribute LIC policies. The bank will market LIC products of term insurance, pension, plan, children plan, ULIPs, and endowment schemes.

Q4. Who has launched India’s first numberless card named FamCard for teenagers?

  1. Paytm
  2. Fampay
  3. Mobikwik
  4. PhonePe

Answer: (2)
FamPay, a Neobank for teenagers that brings cashless convenience to millions of teens and their parents, announced the launch of FamCard, which it claims is India’s first numberless card. FamCard is just like a debit card that teenagers can use to make payments independently, relieving parents of the trouble of giving them physical cash or their debit/credit card

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who has been appointed as new managing director & chief executive officer of SBI General Insurance?

  1. Prakash Chandra Kandpal
  2. Ashima Goyal
  3. T K Kurien
  4. Pushan Mahapatra

Answer: (1)
SBI General Insurance – the non-life a subsidiary of State Bank of India has appointed Prakash Chandra Kandpal as its new managing director & chief executive officer

Q6. Which becomes the 87th Country to sign the International Solar Alliance Framework Agreement?

  1. Saudi Arabia
  2. Cambodia
  3. Samoa
  4. Nicaragua

Answer: (4)
The Republic of Nicaragua became the 87th country to sign the International Solar Alliance(ISA) Framework Agreement, an initiative to promote sustainable energy, led by India

Q7. Name the country that has been granted the “Observer” status World Trade Organization (WTO) General Council?

  1. Tajikistan
  2. Turkmenistan
  3. Uzbekistan
  4. Kyrgyzstan

Answer: (2)
World Trade Organization (WTO) General Council has granted the “Observer” status to the central Asian country Turkmenistan.

Q8. Who has entered the insurance distribution business in India, tying up with general insurance startup Acko to sell motor vehicle policies?

  1. Amazon
  2. Paytm
  3. Flipkart
  4. PhonePE

Answer: (1)
Amazon has entered the insurance distribution business in India, tying up with general insurance startup Acko to sell motor vehicle policies on its Pay platform

Q9. Who has joined hands with National Skill Development Corporation (NSDC) in a bid to train and skill youth from rural areas on financial services?

  1. Fino Payments Bank
  2. Jio Payments Bank
  3. Airtel Payments Bank
  4. Paytm Payments Bank

Answer: (3)
Airtel Payments Bank Ltd has joined hands with National Skill Development Corporation (NSDC) in a bid to train and skill youth from rural areas on financial services, helping them to find jobs and become entrepreneurs in the sector

Q10. Name the bank that has launched ‘Insta Click Savings Account’, a digital self-assisted online savings account, for all its customers?

  1. Bank of Baroda
  2. SBI
  3. Punjab National Bank
  4. Canara Bank

Answer: (1)
Bank of Baroda has launched ‘Insta Click Savings Account’, a digital self-assisted online savings account, for all its customers

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 15th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 16th & 17th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 16th & 17th 2020, Current Affairs Quiz August 16th & 17th 2020 Daily