Current Affairs Quiz August 15th 2020

August 15, 2020
Current Affairs Quiz August 15th 2020

Here is the Current affairs quiz August 15th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 15th 2020

Q1. Name the author of book titled ‘Suraj Kade Marda Nahi’?

  1. Baldev Singh Sadaknama
  2. Ajeet Cour
  3. Surjit Patar
  4. Atamjit Singh

Answer: (1)

Q2. Who has successfully launched South Korea’s first military satellite “ANASIS-II”?

  1. NASA
  2. ISRO
  3. CNSA
  4. SpaceX

Answer: (4)

Q3. Name the state/UT that has launched Mukhya Mantri Ghar Ghar Ration Ration Yojna?

  1. Chandigarh
  2. Delhi
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand

Answer: (2)
The scheme known as “Mukhya Mantri Ghar Ghar Ration Ration Yojna” has been approved by Delhi government for doorstep delivery of ration to eligible beneficiaries. The scheme is expected to be rolled out in the next 6-7 months after completing tendering process and other necessities

Q4. Who has been conferred with the ‘Legend of Animation’ award instituted by the Toonz Media Group?

  1. Rajiv Chilaka
  2. Kireet Khurana
  3. Arnab Chaudhuri
  4. Ishu Patel

Answer: (3)
The prestigious ‘Legend of Animation’ award of the Toonz Media Group (TMG) has been posthumously conferred to the legendary animation director Arnab Chaudhuri, for his invaluable contribution to the animation and entertainment industry of India.

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the country with which Indian Navy has conducted a Passage Exercise (PASSEX), a high-end joint naval exercise?

  1. USA
  2. Japan
  3. Australia
  4. China

Answer: (1)
Indian Navy has conducted a Passage Exercise (PASSEX), a high-end joint naval exercise with the US Navy in the Indian Ocean

Q6. Who has unveiled the COVID Protection System (COPS) for workplace?

  1. ICMR
  2. DRDO
  3. CSIR-CMERI
  4. ISRO

Answer: (3)
CSIR-CMERI, Durgapur, unveiled the COVID Protection System (COPS) for workplace as a game-changer in the current Pandemic Scenario

Q7. Who has been appointed as MD & CEO of Karur Vysya Bank?

  1. K S Ravichandran
  2. Ramesh Babu Boddu
  3. M V Srinivasamoorthi
  4. M K Venkatesan

Answer: (2)
Karur Vysya Bank has appointed Ramesh Babu Boddu as MD & CEO for a period of three years

Q8. Name the country that has successfully launched “Tianwen-1” its first independent mission to Mars?

  1. Japan
  2. North Korea
  3. South Korea
  4. China

Answer: (4)
China launched its first independent probe headed to Mars. It is a major milestone in Beijing’s mission to build a world-class space programme

Q9. Name the bank that has launched Nation-wide CSR campaign for Distribution of Mask and Sanitizer to prevent Spread of COVID-19?

  1. Punjab National Bank
  2. SBI
  3. RBI
  4. NABARD

Answer: (1)
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare launched Punjab National Bank’s (PNB) campaign to distribute face masks and sanitizers to prevent the spread of COVID-19

Q10. National Payment Corporation of India (NPCI) has launched UPI AutoPay feature for recurring payments up to what amount?

  1. Rs 1000
  2. Rs 1500
  3. Rs 2000
  4. Rs 2500

Answer: (3)
National Payment Corporation of India (NPCI) has launched UPI AutoPay feature for recurring payments. With this new facility, customers can enable recurring e-mandate using any UPI application for recurring payments such as mobile bills, electricity bills, EMI payments, entertainment and OTT subscriptions, insurance, mutual funds and loan payments, among others of up to Rs 2000. If the amount exceeds Rs 2000, customers have to execute every mandate with UPI PIN

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 14th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 15th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 15th 2020, Current Affairs Quiz August 15th 2020 Daily