Current Affairs Quiz August 14th 2020

August 14, 2020
Current Affairs Quiz August 14th 2020

Here is the Current affairs quiz August 14th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 14th 2020

Q1. Name the player who has won Formula-1 Hungarian Grand Prix 2020?

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Sebastian Vettel
  4. Max Verstappen

Answer: (1)
Lewis Hamilton won the Formula-1 Hungarian Grand Prix 2020 at Hungaroring, Mogyoród, Hungary. Max Verstappen (Dutch-Red Bull) was second, followed by Valtteri Bottas (Mercedes- Finland) at the third spot.

Q2. Name the state that has launched ”Navin Rojgar Chhatri Yojana” for all-round development of the Scheduled Castes?

  1. Madhya Pradesh
  2. Himachal Pradesh
  3. Jharkhand
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has launched ”Navin Rojgar Chhatri Yojana” for all-round development of the Scheduled Castes.

Q3. International Chess Day is observed annually on ____?

  1. 15th July
  2. 20th July
  3. 25th July
  4. 30th July

Answer: (2)
United Nations celebrates World Chess Day globally on 20 July every year. The day marks the date of the establishment of the International Chess Federation (FIDE) in Paris in 1924.

Q4. Who has been appointed as Private Secretary to President?

  1. Atul Chaturvedi
  2. Kamlesh Nilkanth Vyas
  3. Arun Srivastava
  4. Praveen Siddharth

Answer: (4)
Indian Revenue Service Income Tax cadre officer, P. Praveen Siddharth, has been appointed Private Secretary to President Ram Nath Kovind

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who has assumed charge as MD & CEO of SBI Cards?

  1. Ashwini Kumar Tewari
  2. Dinesh Kumar Khara
  3. Arijit Basu
  4. S. Setty

Answer: (1)
SBI Cards and Payment Services, the country’s second-largest credit card issuer, has a new Managing Director & CEO in Ashwini Kumar Tewari.

Q6. Name the city where India’s first public Electric Vehicle (EV) charging plaza has been inaugurated?

  1. Mumbai
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Chennai

Answer: (3)
Union Minister for Power, New and Renewable Energy, RK Singh, inaugurated India’s first public Electric Vehicle (EV) charging plaza at Chelmsford Club in the national capital. The charging plaza has been set up with a focus on enhancing energy efficiency and promoting e-mobility. This plaza will host 5 EV chargers of different specifications.

Q7. The ICC Men’s T20 World Cup has been postponed to which year?

  1. 2021
  2. 2022
  3. 2023
  4. 2024

Answer: (2)
The ICC Men’s T20 World Cup to be held Australia 2020 has been postponed due to the ongoing COVID-19 pandemic. The T20 World Cup is now likely to be held in 2022.

Q8. Who has hosted the 45th India Ideas Summit 2020?

  1. NIBM
  2. FICCI
  3. IFFCO
  4. India Business Council

Answer: (4)
India Business Council has hosted the 45th India Ideas Summit 2020 on July 22nd. The Summit convenes business and government leaders for discussions on the future of the U.S.-India Partnership and the trends shaping globalization, trade and investment, and the future of work in the COVID-era and beyond

Q9. The Ministry of Youth Affairs and Sports (MYAS) has partnered with _____to strengthen the Government of India’s resolution to mobilise 1 crore youth volunteers to attain the goals of Atmanirbhar Bharat

  1. UNICEF
  2. WHO
  3. Bill & Melinda Gates Foundation
  4. ICMR

Answer: (1)
The Ministry of Youth Affairs and Sports (MYAS) has partnered with UNICEF to strengthen the Government of India’s resolution to mobilise 1 crore youth volunteers to attain the goals of Atmanirbhar Bharat

Q10. Name the author of book titled “The Endgame”?

  1. Tenzin Geyche Tethong
  2. Stephen King
  3. S Hussain Zaidi
  4. Kahlid Hosseni

Answer: (3)
Crime writer, S Hussain Zaidi has penned a new novel “The Endgame” which talks of politics, betrayal, and unimaginable terror. The book has been published by HarperCollins India.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 11th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 14th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 14th 2020, Current Affairs Quiz August 14th 2020 Daily