Current Affairs Quiz August 13th 2020

August 13, 2020
Current Affairs Quiz August 13th 2020

Here is the Current affairs quiz August 13th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 13th 2020

Q1. Indian Akshay Urja Day is observed annually on ______?

  1. 20th August
  2. 23rd August
  3. 27th August
  4. 31st August

Answer: (1)
Akshay Urja diwas is an awareness campaign about the developments of renewable energy in India, celebrated on August 20 every year since 2004

Q2. Who will be the official sponsor of the Indian team for the rescheduled Tokyo Olympics?

  1. Paytm
  2. Xiomi
  3. Dream 11
  4. Inox

Answer: (4)
The INOX group will be the official sponsor of the Indian team for the rescheduled Tokyo Olympics. The Tokyo Olympics was rescheduled to next year due to the COVID-19 pandemic. It will be held from July 23 to August 8 in 2021

Q3. Which is selected as cleanest Indian city as per Swachh Survekshan 2020 Awards?

  1. Chandigarh
  2. Indore
  3. Pune
  4. Bhopal

Answer: (2)
Indore became India’s cleanest city for the fourth year in a row

Q4. Who is implementing agency of recently launched ‘Trifood Project’?

  1. TRIFED
  2. NAFED
  3. HAFED
  4. NITI Aayog

Answer: (1)
The tertiary processing centres of “Trifood Project” of TRIFED, Ministry of Tribal Affairs has been virtually launched.

Q5. World Senior Citizen’s Day is observed annually on ______

  1. 28th August
  2. 25th August
  3. 21st August
  4. 17th August

Answer: (3)
The World Senior Citizen’s Day is celebrated on 21 August each year

Q6. International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism is observed annually on _____

  1. 28th August
  2. 25th August
  3. 21st August
  4. 17th August

Answer: (3)
United Nations observes 21st August every year as International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism

SEBI Grade A Test Series

Q7. Who has launched “Swadeshi Microprocessor Challenge”?

  1. NITI aayog
  2. MEITY
  3. NIC
  4. NIIT

Answer: (2)

Q8. Which company has launched jobs app called Kormo Jobs?

  1. Google
  2. TCS
  3. Microsoft
  4. Facebook

Answer: (1)
Google has expanded its jobs app, called Kormo Jobs, to India as the search giant looks to offer a helping hand to millions looking for entry-level roles and further displace Microsoft’s LinkedIn relevance in the world’s second largest internet market

Q9. Which state has launched a unique campaign ‘Ek Sankalp – Bujurgo ke naam’?

  1. Odisha
  2. Uttar Pradesh
  3. Haryana
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
In Madhya Pradesh, a unique campaign ‘Ek Sankalp – Bujurgo ke naam’ i.e. ‘a commitment for elders’ is being run by the Chhatarpur Police in the midst of corona infection in the state.

Q10. Name the country with which Uttar Pradesh has signed an agreement on Bundelkhand water project to resolve the water crisis?

  1. Odisha
  2. Uttar Pradesh
  3. Haryana
  4. Madhya Pradesh

Answer: (2)
Uttar Pradesh and Israel signed an agreement on Bundelkhand water project to resolve the water crisis in the parched land of Bundelkhand

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 12th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 13th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 13th 2020, Current Affairs Quiz August 13th 2020 Daily