Current Affairs Quiz August 12th 2020

August 12, 2020
Current Affairs Quiz August 12th 2020

Here is the Current affairs quiz August 12th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 12th 2020

Q1. World Humanitarian Day is observed annually on _____?

  1. 19th August
  2. 13th August
  3. 11th August
  4. 7th August

Answer: (1)
World Humanitarian Day is held every year on 19 August to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service

Q2. Name the bank that has launched LVB DigiGo, a digital initiative to enable opening of savings account instantly?

  1. Andhra Bank
  2. South Indian Bank
  3. Axis Bank
  4. Lakshmi Vilas Bank

Answer: (4)
Lakshmi Vilas Bank (LVB) has launched LVB DigiGo, a digital initiative to enable opening of savings account instantly. LVB’s new initiative will help people to avail the most required banking services instantly through the website

Q3. Name the agency that has been announced by Central government to conduct the Common Eligibility Test (CET) for central government jobs?

  1. National Eligibility Test
  2. National Recruitment Agency
  3. National Recruitment Test
  4. National Testing Agency

Answer: (2)
The Union Cabinet has approved the creation of National Recruitment Agency (NRA) for conducting a common eligibility test for Central government jobs, initiating a “landmark reform” in the recruitment process

Q4. Which state/UT police department has signed an MoU with All India Institute of Ayurveda recently?

  1. Delhi
  2. Uttarakhand
  3. Himachal Pradesh
  4. Kerala

Answer: (1)
A MoU was signed between the All India Institute of Ayurveda (AIIA) and the Delhi Police for extending ayurvedic mode of preventive and promotive health services in the residential colonies of the force.

Q5. Which company has acquired a majority equity stake in Vitalic Health Pvt?

  1. D-Mart
  2. Future Group
  3. Reliance Retail
  4. Birla More

Answer: (3)
Reliance Industries Ltd (RIL) has announced that its subsidiary Reliance Retail Ventures Ltd (RRVL) has acquired a majority equity stake in Vitalic Health Pvt. Ltd.and its subsidiaries collectively known as ‘Netmeds’ for a cash consideration of approximately Rs 620 crore.

SEBI Grade A Test Series

Q6. Muthoot Finance has tie-up with _______to offer COVID-19 insurance cover of up to Rs 1 lakh against the gold loan

  1. Aditya Birla Health Insurance Co. Ltd
  2. HDFC ERGO Health Insurance Limited
  3. Bajaj Allianz General Insurance Co. Ltd
  4. Kotak Mahindra General Insurance

Answer: (4)
Muthoot Finance has tied up with Kotak Mahindra General Insurance to offer COVID-19 insurance cover of up to Rs 1 lakh against gold loan

Q7. Name the multilateral institution that has approved a USD 1 billion loan to construct the modern, high-speed 82-kilometre (Delhi – Meerut) Uttar Pradesh Regional Rapid Transit System (RRTS) in India?

  1. New Development Bank
  2. Asian Development Bank
  3. IMF
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: (2)
The Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 1 billion (Rs 7,485 crore) loan to construct the modern, high-speed 82-kilometre (Delhi – Meerut) Uttar Pradesh Regional Rapid Transit System (RRTS) in India

Q8. Name the bank that has recently launched a unique digital solution called ‘Loan against Securities’?

  1. HDFC Bank
  2. Axis Bank
  3. Yes Bank
  4. ICICI Bank

Answer: (3)
YES Bank has launched a unique digital solution called ‘Loan against Securities’ under the bank’s loan in seconds platform that enables online lien marking of mutual funds and avail quick and hassle-free loan. The new digital solution allows instant disbursements of loans with no documentation

Q9. Sadbhavana Diwas is observed annually on_____?

  1. 20th August
  2. 18th August
  3. 17th August
  4. 15th August

Answer: (1)
Sadbhavana Diwas is celebrated annually on 20th August to remember the birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi and to encourage national integration, love, and peace among Indians of all religions.

Q10. Who has launched ‘Pavitrapati’ and ‘Aushada Tara’ products to combat COVID-19??

  1. Hindustan Aeronautics Limited
  2. Mazagon Dock Limited
  3. Ordnance Factory Board
  4. Defence Institute of Advanced Technology

Answer: (4)
Defence Institute of Advanced Technology, DIAT (DU) has launched two products namely “Pavitrapati” & “Aushada tara” to fight against COVID-19. “Pavitrapati” is an Ayurvedic based Biodegradable Face Mask which will act as a virus neutraliser in order to provide resistance against the bacteria / virus. These masks will be made available on online platforms such as Amazon, Flipkart etc

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 11th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 12th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 12th 2020, Current Affairs Quiz August 12th 2020 Daily