Current Affairs Quiz August 11th 2020

August 12, 2020
Current Affairs Quiz August 11th 2020

Here is the Current affairs quiz August 11th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 11th 2020

Q1. Incubated start-up of _______ has developed a portable hospital unit called ‘MediCAB’?

  1. IIT Madras
  2. IIT Delhi
  3. IIT Kolkata
  4. DRDO

Answer: (1)
Indian Institute of Technology Madras (IIT-M) incubated start-up Modulus Housing, has developed a portable hospital unit that can be installed anywhere within two hours by four people. Called ‘MediCAB,’ it aims to decentralize the approach to detect, screen, identify, isolate and treat COVID-19 patients in their local communities through these portable microstructures.

Q2. The International Olympic Committee (IOC) have mutually agreed to postpone the Youth Olympic Games (YOG) Dakar 2022 to which year?

  1. 2023
  2. 2024
  3. 2025
  4. 2026

Answer: (4)
Senegal and the International Olympic Committee (IOC) have mutually agreed to postpone the Youth Olympic Games (YOG) Dakar 2022 to 2026

Q3. Rose Christiane Ossouka Raponda has become first women Prime Minister of which country?

  1. Cameroon
  2. Congo
  3. Gabon
  4. Guinea

Answer: (3)
Rose Christiane Ossouka Raponda has been appointed as the first woman prime minister of Gabon.

SEBI Grade A Test Series

Q4. World Day for International Justice is observed annually on ____?

  1. 16th July
  2. 17th July
  3. 20th July
  4. 31st July

Answer: (2)
World Day for International Justice, also referred to as Day of International Criminal Justice or International Justice Day, is an international day celebrated throughout the world on July 17 as part of an effort to recognize the emerging system of international criminal justice

Q5. India has been ranked _____ in the list of most-suitable locations for global manufacturing as per Global Manufacturing Risk Index report 2020?

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (3)
India ranks third in the list of most-suitable locations for global manufacturing among 48 countries in terms of cost competitiveness and operating conditions, according to property consultant Cushman & Wakefield. China and the U.S. retain the top two positions

Q6. Who has been appointed as chairperson of HCL Technologies?

  1. Roshni Nadar
  2. Kiran Nadar
  3. Shiv Nadar
  4. Arman Malhotra

Answer: (1)
The country’s richest woman Roshni Nadar Malhotra has became the first woman to head a listed Indian IT company as she took over as the Chairperson of USD 8.9 billion HCL Technologies from her father and billionaire Shiv Nadar.

Q7. CBSE has collaborated with ______ for the integration of artificial intelligence (AI) in the high school curriculum

  1. TCS
  2. Google
  3. Microsoft
  4. IBM

Answer: (4)
The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced the integration of artificial intelligence (AI) in the high school curriculum for classes XI and XII for the current academic year (2020-21). Developed in collaboration with technology major IBM, the curriculum is part of CBSE’s Social Empowerment through Work Education and Action (SEWA) program and will be introduced in around 200 schools

Q8. Name the state that has decided to convert waste generated in the state to electricity under an initiative titled ‘Waste to Energy

  1. Uttar Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Himachal Pradesh
  4. Assam

Answer: (2)
The Uttarakhand government has decided to convert waste generated in the state to electricity under an initiative titled ‘Waste to Energy’.

Q9. Who has been chosen as the ambassador of the Toronto International Film Festival (TIFF) 2020?

  1. Ashwariya Rai
  2. Alia Bhatt
  3. Kangana Ranaut
  4. Priyanka Chopra

Answer: (4)
Priyanka Chopra Jonas has been chosen as the ambassador of the Toronto International Film Festival (TIFF) 2020.

Q10. Name the country that has launched Hope mission to Mars?

  1. UAE
  2. UK
  3. Russia
  4. India

Answer: (1)
The United Arab Emirates launched its first mission to Mars ‘Hope’ probe as it strives to develop its scientific and technology capabilities and move away from its reliance on oil.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 10th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 11th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 11th 2020, Current Affairs Quiz August 11th 2020 Daily