Current Affairs Quiz August 10th 2020

August 10, 2020
Current Affairs Quiz August 10th 2020

Here is the Current affairs quiz August 10th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 10th 2020

Q1. Who has been named as brand ambassador of SportsAdda?

  1. Brett Lee
  2. Graham Smith
  3. Andrew Flintoff
  4. Saurav Ganguly

Answer: (1)
SportsAdda has onboarded Australian cricket legend Brett Lee as it’s brand ambassador as he swaps the cricket field for the digital playground

Q2. What was the theme of 5th edition of the conference on Aerospace and Defence Manufacturing Technologies held recently?

  1. Unmukat Bharat
  2. Make in India
  3. Aatma Nirbhar Bharat Mission
  4. Badega Bharat

Answer: (3)
Theme of the 5th edition of the conference on Aerospace and Defence Manufacturing Technologies is Empowering India with ‘Aatma Nirbhar Bharat Mission’. The webinar was jointly organised by Tamil Nadu Technology Development & Promotion Centre (TNTDPC), Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM), and the Confederation of Indian Industry (CII).

Q3. Name the institute that has developed Covid-19 diagnostic kit named ‘Corosure’?

  1. IIT Mumbai
  2. DRDO
  3. ICMR
  4. IIT Delhi

Answer: (4)
Approved by the Indian Council of Medical Research (ICMR)) and Drug Control General of India (DCGI), the Covid-19 diagnostic kit named ‘Corosure’ has been commercially developed by a company NewTech Medical Devices after obtaining license from the IIT Delhi.

Q4. Name the institute that has developed India’s first fully indigenously developed vaccine against pneumonia?

  1. ICMR
  2. Serum Institute of India
  3. DRDO
  4. IISc

Answer: (2)
The country’s first fully indigenously developed vaccine against pneumonia has got approval from the Drug Controller General of India (DCGI). With the help of Special Expert Committee (SEC) for vaccines, the drug regulator reviewed the phase I, II and III clinical trial data submitted by Pune-based firm Serum Institute of India and then granted the market approval for Pneumococcal Polysaccharide Conjugate Vaccine.

Q5. Name the airport that has introduced India’s first contactless car parking?

  1. Indira Gandhi International Airport
  2. Babasaheb Ambedkar International Airport
  3. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
  4. Rajiv Gandhi International Airport

Answer: (4)
Hyderabad’s Rajiv Gandhi International Airport has introduced contactless parking by using FASTag, which is India’s first car parking service to offer 100 per cent contactless service

Q6. Name the state police that have launched the “CybHer” campaign?

  1. Telangana
  2. Andhra Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Haryana

Answer: (1)
The Women Safety Wing, Telangana State Police has launched the “CybHer” campaign in association with the Legal Aid Centre, Symbiosis Law School, Hyderabad.

SEBI Grade A Test Series

Q7. Which country has signed an agreement for the 700 MW Azad Pattan hydel power project with Pakistan?

  1. India
  2. Japan
  3. China
  4. USA

Answer: (3)
Pakistan and China signed an agreement for the 700 MW Azad Pattan hydel power project on the Jhelum river in Sudhoti district of Pakistan Occupied Kashmir (PoK).

Q8. In which state/UT NABARD has launched development projects worth rupees 44 lakhs in order to strengthen the concept of Atmanirbhar Bharat through rural entrepreneurship?

  1. Kerala
  2. Lakshadweep
  3. Chandigarh
  4. Andaman and Nicobar Islands

Answer: (4)
In Andaman and Nicobar Islands, NABARD has launched development projects worth rupees 44 lakhs in order to strengthen the concept of Atmanirbhar Bharat through rural entrepreneurship.

Q9. Who will receive an honorary doctorate from The University of Manchester?

  1. Marcus Rashford
  2. Lionel Messi
  3. Cristiano Ronaldo
  4. Neymar Jr

Answer: (1)
Manchester United and England footballer, Marcus Rashford, will receive an honorary doctorate from The University of Manchested

Q10. Name the company that has partnered with UNICEF India to improve employability of young people?

  1. Microsoft
  2. SAP
  3. Accenture
  4. Wipro

Answer: (2)
UNICEF India has partnered with SAP India to offer career counselling to young people in the country. The partnership between the two aims to improve the employability skills of young people in a COVID-19 as well as post COVID-19 era.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 1st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 10th 2020, Current Affairs Quiz August 10th 2020 Daily