Current Affairs Quiz April 30th 2020 for RBI/NABARD

April 30, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz April 30th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 30th 2020

Q1. World Intellectual Property Day is observed annually on _____?

  1. 26th April
  2. 27th April
  3. 28th April
  4. 29th April

Answer: (1)
World Intellectual Property Day is observed annually on 26 April. The theme of World Intellectual Property Day 2020 is “Innovate for a Green Future”.

Q2. Which country has recently ended the death penalty for individuals convicted of crimes when they were minors?

  1. Iran
  2. Afghanistan
  3. China
  4. Saudi Arabia

Answer: (4)
Saudi Arabia issued a royal decree ending the death penalty for individuals convicted of crimes when they were minors

Q3. Which state has launched a new scheme Dhanwantari under which locally unavailable medicines are provided to patients at home?

  1. Manipur
  2. Assam
  3. Mizoram
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (2)
The Assam government has launched a new scheme Dhanwantari under which locally unavailable medicines are provided to the patients at home. Medicines below 200 rupees will be provided free of cost to patients

Q4. Which state has deployed ‘KARMI-Bot’ with the aim to keep contact between health workers and patients to a minimum?

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerala
  4. Rajasthan

Answer: (3)
The robot, named ‘KARMI-Bot,’ has been deployed by Ernakulam Medical College, Kerala with the aim to keep contact between health workers and patients to a minimum

Q5. Which state government has banned public gathering till June 30?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: (1)
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has directed officers that no public gathering should be allowed in the state till June 30 amid the coronavirus outbreak

Q6. Which state has launched Jivan Shakti Yojana?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: (2)
The Madhya Pradesh government has launched the Jivan Shakti Yojana MP for the women to earn from home by making masks

Q7. Reserve Bank of India has announced a special liquidity facility of Rs _____for mutual funds

  1. 10,000 crore
  2. 20,000 crore
  3. 30,000 crore
  4. 50,000 crore

Answer: (4)
To ease liquidity pressures on mutual funds, Reserve Bank of India has announced a special liquidity facility of Rs 50,000 crore for mutual funds.

Q8. Which institute has developed an AI semantic search engine “Vilokana”?

  1. IIITM Kerala
  2. IIITM Allahabad
  3. IIITDM Kancheepuram
  4. IIIT Sonepat

Answer: (1)
The Indian Institute of Information Technology and Management- Kerala (IIITM-K) has developed an AI (Artificial Intelligence) semantic search engine “Vilokana”.

Q9. Which has become the first government hospital in the country to successfully launch the plasma therapy treatment for covid19?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: (1)
King George’s Medical University (KGMU) in Lucknow, Uttar Pradesh has become the first government hospital in the country to successfully launch the plasma therapy treatment for COVID-19.

Q10. Which company has launched Hydrogen Fuel bus and car project for Leh and New Delhi?

  1. NHPC
  2. Tata Motors
  3. NTPC
  4. Ashok Leyland

Answer: (3)
NTPC Ltd, India’s largest power producer and a central PSU under Ministry of Power, has invited Global Expression of Interest (EoI) to provide 10 Hydrogen Fuel Cell (FC) based electric buses and an equal number of Hydrogen Fuel Cell based electric cars in Leh and Delhi

You may also like to read: Current Affairs Quiz April 29th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more April quizzes

Tags: Current Affairs Quiz April 30th 2020, Daily Current Affairs Quiz April 30th 2020, Current Affairs Quiz April 30th 2020 Daily