Current Affairs Quiz April 29th 2020 for RBI/NABARD

April 29, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz April 29th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 29th 2020

Q1. Which country has launched its first military satellite named Noor?

  1. Iraq
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. Afghanistan

Answer: (2)
A first military satellite named Noor is launched into orbit by Iran‘s Revolutionary Guards Corps

Q2. Which state has commemorated ‘ Khongjom Day’ at Khongjom War Memorial Complex?

  1. Manipur
  2. Nagaland
  3. Tripura
  4. Assam

Answer: (1)
In Manipur, remembering the people who valiantly fought in the Anglo-Manipuri War in 1891, state government commemorated ‘ Khongjom Day’ at Khongjom War Memorial Complex, Thoubal

Q3. Which has become the first state to have software-based in-house facility of virtual courts?

  1. Uttarakhand
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Uttar Pradesh has become the first state to have software-based in-house facility of virtual courts.

Q4. Who has tied up Paytm to launch ‘Recharge Saathi’ programme which helps individuals and small businesses to earn an additional income?

  1. BSNL
  2. Airtel
  3. Vodaphone
  4. Jio

Answer: (3)
Vodafone Idea and Paytm, a digital payments and financial services platform, have launched ‘Recharge Saathi’ programme which helps individuals and small businesses to earn an additional income

Q5. Who has launched an e-office application named ‘e-karyalay’?

  1. Indian Army
  2. CISF
  3. CRPF
  4. ITBP

Answer: (2)
The application called ‘e-karyalay’ (electronic office) has been designed by the in-house technical team of the Central Industrial Security Force.

Q6. Who has developed a new, easy-to-build high-pressure ventilator ‘VITAL’ tailored specifically to treat COVID-19 patients?

  1. ISRO
  2. JAXA
  3. CNSA
  4. NASA

Answer: (4)
NASA engineers have developed a new, easy-to-build high-pressure ventilator ‘VITAL’ tailored specifically to treat COVID-19 patients

Q7. World Malaria Day is observed annually on _____?

  1. 25th April
  2. 26th April
  3. 27th April
  4. 28th April

Answer: (1)
World Malaria Day is observed on April 25th every year. The theme of World Malaria Day 2020 is “Zero malaria starts with me.”

Q8. International Delegate’s Day is observed annually on _____?

  1. 25th April
  2. 26th April
  3. 27th April
  4. 28th April

Answer: (1)
In 2019, the General Assembly proclaimed 25 April as International Delegate’s Day.

Q9. Government has declared banking industry as a public utility service for ____

  1. 1 year
  2. 9 months
  3. 6 months
  4. 3 months

Answer: (3)
Government has declared banking industry as a public utility service for six months till October 21 under the provisions of the Industrial Disputes Act.

Q10. Who has received approval from Reserve Bank of India to issue co-branded prepaid instruments (PPI) cards & wallets?

  1. RazorPay
  2. Transcorp International
  3. CCAvenue
  4. PayUMoney

Answer: (2)
India-based payment solution provider Transcorp International has received Reserve Bank of India’s (RBI) approval to issue co-branded prepaid instruments (PPI) cards & wallets to facilitate cashless payments

You may also like to read: Current Affairs Quiz April 28th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more April quizzes

Tags: Current Affairs Quiz April 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz April 29th 2020, Current Affairs Quiz April 29th 2020 Daily