Current Affairs Quiz April 26th & 27th 2020 for RBI/NABARD

April 27, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz April 26th & 27th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 26th & 27th 2020

Q1. World Book and Copyright Day observed is observed annually on ____?

  1. 23rd April
  2. 24th April
  3. 25th April
  4. 26th April

Answer: (1)
World Book and Copyright Day is celebrated on 23rd April to promote reading, publishing and copyright

Q2. Which among the following is World Book Capital for year 2020?

  1. New Delhi
  2. Singapore
  3. New York
  4. Kuala Lumpur

Answer: (4)
Kuala Lumpur (Malaysia) was named World Book Capital for the year 2020.

Q3. English Language Day is observed annually on _____?

  1. 23rd April
  2. 24th April
  3. 25th April
  4. 26th April

Answer: (1)
April 23 is observed as UN English Language Day, every year. The day was established by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in 2010 to celebrate the English language and multilingualism.

Q4. Who has been appointed as President of International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA)?

  1. Seon Seob Kim
  2. Gaku Nakanishi
  3. Rakesh Sharma
  4. Kenichi Ayukawa

Answer: (3)
The International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA) has announced the appointment of Rakesh Sharma, Executive Director, Bajaj Auto as its President.

Q5. Who has been named as one of the ambassadors for Badminton World Federation’s (BWF) ‘i am badminton’ awareness campaign?

  1. Saina Nehwal
  2. P V Sindhu
  3. Sai Praneeth
  4. Jwala Gutta

Answer: (2)
World Champion PV Sindhu has been named as one of the ambassadors for Badminton World Federation’s (BWF) ‘i am badminton’ awareness campaign.

Q6. Which company has acquired a 9.99 per cent stake in Reliance Jio?

  1. Facebook
  2. Microsoft
  3. Google
  4. Amazon

Answer: (1)
Facebook has acquired a 9.99 per cent stake in Mukesh Ambani’s digital operation Reliance Jio, the telecom arm of Reliance Industries Ltd (RIL), for USD 5.7 billion (about Rs 43,574 crore), in a deal that puts the pre-money enterprise value of Jio Platforms at Rs 4.62 lakh crore.

Q7. Border Roads Organisation (BRO) has constructed and opened a new permanent bridge on the river _____ connecting Kasowal enclave in Punjab to the rest of the country much ahead of its schedule

  1. Sutlej
  2. Beas
  3. Jhelum
  4. Ravi

Answer: (4)
Border Roads Organisation (BRO) has constructed and opened a new permanent bridge on the river Ravi connecting Kasowal enclave in Punjab to the rest of the country much ahead of its schedule

Q8. Which state has launched “Apthamitra” helpline with an exclusive toll free number and a mobile app, aimed at providing required medical advice and guidance for those in need?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Karnataka
  4. Tamil Nadu

Answer: (3)
Aimed at empowering people in its fight against coronavirus, the Karnataka government has launched “Apthamitra” helpline with an exclusive toll free number and a mobile app, aimed at providing required medical advice and guidance for those in need

Q9. Which Indian IT major will launch Israel’s first fully digital bank in 2021?

  1. TCS
  2. Infosys
  3. Wipro
  4. None of the Above

Answer: (1)
India’s largest software services firm Tata Consultancy Services will launch Israel’s first fully digital bank. The yet to be named digital bank is the first to receive a banking license in Israel in over 40 years and is to be launched in 2021.

Q10. Who has launched a ‘Lockdown Learners’ series in India under its flagship “Education for Justice” initiative?

  1. United Nations Office on Drugs and Crimes (UNODC)
  2. Ministry of Human Resource Development
  3. UGC
  4. UNiCEF

Answer: (1)
The United Nations Office on Drugs and Crimes (UNODC) has rolled out a ‘Lockdown Learners’ series in India under its flagship “Education for Justice” initiative. It has launched ‘Lockdown Learners’ series of online dialogues with educators and students in India. The ‘Lockdown Learners’ series emphasizes on COVID-19 and its impact on Sustainable Development Goals, peace and rule of law.

You may also like to read: Current Affairs Quiz April 25th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more April quizzes

Tags: Current Affairs Quiz April 26th & 27th 2020, Daily Current Affairs Quiz April 26th & 27th 2020, Current Affairs Quiz April 26th & 27th 2020 Daily