History – Questions set 1

Q1. When and where did the First World War started?
a. Asia,1914
b. Europe,1914
c. Africa,1914
d. America,1914

Q2. Who was the first Nawab of the Bengal?
a. Meer Zafar
b. Surfraz khan
c. Shuja- ud-din
d. Murshid quli khan

Q3. The old capital of Bengal was?
a. Muzafarabad
b. Odisha
c. Dacca
d. Chittagong

Q4. On which date the Poona -Pact was held?
a. Sep 25, 1932
b. Sep 24, 1932
c. Sep 26, 1932
d. Sep 23, 1932

Q5. On which date the first Round Table Conference was held?
a. Oct 12,1930
b. Nov 12,1930
c. Dec 12,1930
d. Sep 12,1930

Q6. When did the individual Satyagraha started?
a. 17 oct,1942
b. 17 oct,1941
c. 17 oct,1940
d. 17 oct,1939

Q7. Who was the political leader of Gandhiji?
a. Mahadev dasai
b. Karamachand Gandhi
c. Gopal Krishna Gokhale
d. Moti Lal Nehru

Q8. Gandhiji’s first Civil Disobedience movement was?
a. Satyagraha
b. Champaran Satyagraha
c. Dandi march
d. Slat Satyagraha

Q9. The time period of empire of Mauryas
a. 322BC-185BC
b. 319BC-185BC
c. 320BC-185BC
d. 321BC-185BC

Q10. The last battle of Ashoka was?
a. Battle of Panipat
b. Battle of Kalinga
c. Battle of Plassey
d. Battle of Buxar

Answer:
1(b), 2(d), 3(c), 4(a), 5(b), 6(c), 7(c), 8(b), 9(a), 10(d)

 

Recommended books for General Awareness

Advertisement by Google

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

Advertisement

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

Follow Us On Facebook