Finance MCQ for RBI Grade B – Quiz 21

Dear aspirants,
We are presenting you the Finance MCQ for RBI Grade B Finance Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Finance MCQ

Q1. Y H Malegam committee is related to ________?

  1. Agriculture
  2. Housing Finance
  3. NPA
  4. Microfinance

Answer: (4)

Q2. RBI has revised the priority sector lending guidelines for Export Credit. What is the maximum amount of credit limit sanctioned to export unit is eligible to be classified under priority sector?

  1. Rs 100 million
  2. Rs 250 million
  3. Rs 400 million
  4. Rs 500 million

Answer: (3)
In order to boost credit to export sector, it has been decided to enhance the sanctioned limit, for classification of export credit under PSL, from Rs 250 million per borrower to Rs 400 million per borrower

Q3. RBI guidelines mandates banks to report credit information of all their borrowers having aggregate fund and non-fund based exposure of at least _________ ?

  1. Rs 5 crore
  2. Rs 10 crore
  3. Rs 15 crore
  4. Rs 25 crore

Answer: (1)
Banks report to CRILC credit information on all their borrowers having aggregate fund based and non-fund based exposure of INR 5 crore and above

Q4. The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted an ‘Advisory Board for Banking Frauds (ABBF)’ to examine bank fraud of and recommend action under chairmanship of _________?

  1. Bimal Jalan
  2. T M Bhasin
  3. D Subarrao
  4. R Gandhi

Answer: (2)

Q5. The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted an ‘Advisory Board for Banking Frauds (ABBF)’ to examine bank fraud of over _________?

  1. Rs 20 crore
  2. Rs 25 crore
  3. Rs 40 crore
  4. Rs 50 crore

Answer: (4)
The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted an ‘Advisory Board for Banking Frauds (ABBF)’ to examine bank fraud of over Rs 50 crore and recommend action.

Q6. Government has decided that public sector banks will organise credit “Shamiana meetings” in how many districts to provide loans to NBFCs and retail borrowers?

  1. 200
  2. 300
  3. 400
  4. 500

Answer: (3)
To boost liquidity in the economy, Finance Minister Nirmala Sitharaman said public sector banks will organise credit “Shamiana meetings” in 400 districts beginning October 3 to provide loans to NBFCs and retail borrowers, including homebuyers and farmers

Q7. MDR has been revised to ____ for transaction above Rs. 2,000 as per NPCI recent guidelines.

  1. 0.90%
  2. 0.60%
  3. 0.50%
  4. 0.25%

Answer: (2)
As per the latest notification of NPCI, MDR has been revised to 0.60% for transaction above Rs. 2,000 with a maximum cap of Rs 150 per transaction. Moreover, the card based QR transactions (Bharat QR) MDR also has been reduced to 0.50% with a maximum cap of Rs 150 per transaction

Q8. Who among the following was the head of task force formed to suggest policy and regulatory interventions required for development of secondary market in corporate loans, including loan transaction platform for stressed assets?

  1. N. Manoharan
  2. Nandan Nilekani
  3. UK Sinha
  4. Madhukar Gupta

Answer: (1)
The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a task force to suggest policy and regulatory interventions required for development of secondary market in corporate loans, including loan transaction platform for stressed assets. The six-member body was headed by Canara Bank chairman T. N. Manoharan

Q9. Who has established the “The Depositor Education and Awareness Fund Scheme” or DEAF?

  1. NABARD
  2. RBI
  3. SEBI
  4. IRDA

Answer: (2)
Section 26A of the Banking Regulation Act, 1949 empowered Reserve Bank of India to establish The Depositor Education and Awareness Fund.

Q10. Under The Depositor Education and Awareness Fund Scheme, any deposit remaining unclaimed for more than ______ years shall be credited to the Fund.

  1. Three
  2. Five
  3. Eight
  4. Ten

Answer: (4)
The amount to the credit of any account in India with any bank which has not been operated upon for a period of ten years or any deposit or any amount remaining unclaimed for more than ten years shall be credited to the The Depositor Education and Awareness Fund.

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Finance MCQ, Finance MCQ for RBI Grade B, RBI Grade B Finance MCQ

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook