Chemistry Questions set 1

Q 1. Who is the father of Modern Chemistry?
a. Antoine Lavoisier
b. Jabir ibn Hayyan
c. Robert Boyle
d. Democritus

Q 2. Anything occupies space, mass, can be felt by our senses?
a. Compound
b. Element
c. Matter
d. Substance

Q 3. If a mixture has uniform composition throughout then it is called?
a. Heterogeneous
b. Homogeneous
c. Organic Mixture
d. Inorganic Mixture

Q 4. Which metal is liquid at room temperature?
a. Zinc
b. Mercury
c. Gallium
d. Indium

Q 5. Which method is mostly used for separation and purification of solid substance?
a. Distillation
b. Filtration
c. Evaporation
d. Crystallization

Q 6. The Temperature at which the vapour pressure of the liquid is equal to atmospheric Pressure?
a. Melting Point
b. Decantation
c. Boiling point
d. Freezing point

Q 7. One Mole is equal to?
a. 6.023*1023 atom
b. 6.023*1023 particle
c. 6.023*1023 molecules
d. 6.023*1023 apples

Q 8. Proton has been discovered by?
a. Rutherford
b. J.J Thomson
c. Goldstein
d. George Johnstone Stoney

Q 9. Atoms of different element having the same no of the neutrons?
a. Isobars
b. Isotopes
c. Isoelectronic
d. Isotones

Q 10. No. of proton or electron in an atom of the element is called?
a. Mass Number
b. Atomic number
c. Isoelectronic
d. Isotopes

Answers:
1(a), 2(c), 3(b), 4(b), 5(d), 6(c), 7(b), 8(c), 9(d), 10(b)

Advertisement

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

Advertisement

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

Follow Us On Facebook