Union Budget 2019-20 Questions for RBI Grade B – Quiz 13

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Union Budget 2019-20 Questions for RBI Grade B FM Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Union Budget 2019-20 Questions

Q1. What per cent of Interest Subvention Scheme for MSME has been announced by government?

  1. 1%
  2. 2%
  3. 3%
  4. 4%

Answer: (2)
The government has announced 2% interest subvention for all GST registered MSMEs, on fresh or incremental loans

Q2. What is the maximum amount of credit facility eligible under Interest Subvention Scheme for MSME?

  1. Rs 25 lakh
  2. Rs 50 lakh
  3. Rs 75 lakh
  4. Rs 100 lakh

Answer: (4)
In order to ensure maximum coverage and outreach, all working capital or term loan would be eligible for coverage to the extent of Rs 100 lakh only during the period of the Scheme.

Q3. What is the budgetary allocation for Interest Subvention Scheme for MSME as announced in budget 2019-20?

  1. Rs 100 crore
  2. Rs 250 crore
  3. Rs 350 crore
  4. Rs 500 crore

Answer: (3)
Rs 350 crore has been allocated for FY 2019-20 under the Interest Subvention Scheme, for 2% interest subvention for all GST registered MSMEs, on fresh or incremental loans

Q4. What amount of investment needed in Railway Infrastructure during 2018-2030 as announced in budget 2019-20?

  1. Rs 50 lakh crore
  2. Rs 60 lakh crore
  3. Rs 75 lakh crore
  4. Rs 100 lakh crore

Answer: (1)
Railway infrastructure will need Rs 50 lakh crore investment till 2030

Q5. As per budget 2019-19, how much km of Metro Rail network has become operational across the country?

  1. 601 km
  2. 657 km
  3. 701 km
  4. 757 km

Answer: (2)
657 km of metro rail network has become operational across country

Q6. How much amount has been allocated to the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles (FAME II) scheme in budget 2019-20?

  1. Rs 2500 crore
  2. Rs 5000 crore
  3. Rs 7500 crore
  4. Rs 10000 crore

Answer: (4)
The government has allocated Rs 10,000 crore to the Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles (FAME II) scheme on April 1, 2019 for faster adoption of electric vehicles

Q7. The Budget 2019-20 has proposed to raise the threshold for minimum public shareholding in the listed companies from 25% to ____?

  1. 28%
  2. 30%
  3. 35%
  4. 40%

Answer: (3)
The budget has urged Sebi to consider increasing the minimum public shareholding in listed firms to 35 per cent from 25 per cent

Q8. What per cent of FDI has been permitted for insurance intermediaries in India as per budget 2019-20?

  1. 100%
  2. 75%
  3. 50%
  4. 25%

Answer: (1)
The budget proposed to permitting 100 per cent FDI for insurance intermediaries

Q9. How much direct tax has been collected in FY 2018-19?

  1. 38 lakh crore
  2. 83 lakh crore
  3. 37 lakh crore
  4. 41 lakh crore

Answer: (3)
The I-T department had collected Rs 11.37 crore under the direct taxes category during the last fiscal of 2018-19

Q10. As per budget 2019-20 the corporate tax has been reduced to 25% for companies with annual turnover of up to ____?

  1. Rs 250 crore
  2. Rs 300 crore
  3. Rs 350 crore
  4. Rs 400 crore

Answer: (4)
The budget has announced a cut in corporate tax for companies with annual turnover of up to Rs 400 crore to 25 per cent from 30 per cent earlier

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Union Budget 2019-20 Questions, Union Budget 2019-20 Questions for RBI Grade B, RBI Grade B Union Budget 2019-20 Questions

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook