Union Budget 2019-20 Question for RBI Grade B – Quiz 14

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Union Budget 2019-20 Question for RBI Grade B FM Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Union Budget 2019-20 Question

Q1. What amount of additional deduction that can be claimed for interest paid on loans taken for affordable housing for houses valued up to Rs 45 lakh for loans taken up to March 31, 2020?

  1. 1 lakh
  2. 1.5 lakh
  3. 2 lakh
  4. 2.5 lakh

Answer: (2)
Budget 2019 has proposed to increase the deduction that can be claimed for interest paid on loans taken for affordable housing by Rs 1.5 lakh to Rs 3.5 lakh per annum for houses valued up to Rs 45 lakh. The deduction is available on loans taken up to March 31, 2020. This will provide a total benefit of Rs 7 lakh over a loan period 15 years.

Q2. What amount of additional income tax deduction on the interest paid on loans taken to purchase electric vehicles as announced in budget 2019-20?

  1. 1 lakh
  2. 1.5 lakh
  3. 2 lakh
  4. 2.5 lakh

Answer: (2)
The government has proposed to provide additional income tax deduction of Rs 1.5 lakh on the interest paid on loans taken to purchase electric vehicles as part of efforts to accelerate adoption of eco-friendly mobility solutions

Q3. The budget has proposed to increase import duty on gold and precious metal to ____?

  1. 8%
  2. 9%
  3. 10%
  4. 12.5%

Answer: (4)
The government has proposed to increase import duty on gold and precious metal to 12.5 per cent

Q4. As announced in budget 2019-20, Electricity and clean cooking facility to all willing rural families by which year?

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2025

Answer: (3)
Electricity and clean cooking facility to all willing rural families by 2022

Q5. Under Scheme of Fund for Upgradation and Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), how many new clusters will be set up in 2019-20?

  1. 100
  2. 120
  3. 150
  4. 175

Answer: (1)
SFURTI envisions 100 new clusters in 2019-20 to help 50,000 artisans economically 10,000 new Farmer Producer Organizations. The focused sectors are Bamboo, Honey and Khadi clusters

Q6. How many new technology business incubators will be set up under ASPIRE scheme in 2019-20?

  1. 10
  2. 20
  3. 50
  4. 80

Answer: (2)

Q7. How many new livelihood business incubators will be set up under ASPIRE scheme in 2019-20?

  1. 10
  2. 20
  3. 50
  4. 80

Answer: (4)
In 2019-20, under Government’s flagship rural entrepreneurship focused ASPIRE Scheme ( A Scheme for Promotion of Innovation, Rural Industries and Entrepreneurship), 80 livelihood business incubators and 20 technology business incubators will be set up to produce 75,000 skilled entrepreneurs in agro-rural industries

Q8. The government launched Jal Jeevan Mission to bring piped water supply household by which year?

  1. 2022
  2. 2023
  3. 2024
  4. 2025

Answer: (3)
The government has resolved to provide piped water to all households by 2024

Q9. How many toilets have been constructed under Swachh Bharat Abhiyan as announced in budget 2019-20?

  1. 9.6 crore
  2. 10.1 crore
  3. 10.6 crore
  4. 11.1 crore

Answer: (1)
9.6 crore toilets have been constructed since October 2, 2014

Q10. How many villages have been declared open-defecation free under Swachh Bharat Abhiyan as announced in budget 2019-20?

  1. 5.1 lakh
  2. 5.6 lakh
  3. 6.1 lakh
  4. 6.6 lakh

Answer: (2)
More than 5.6 lakh villages have become open-defecation free under SBM

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Union Budget 2019-20 Question, Union Budget 2019-20 Question for RBI Grade B, RBI Grade B Union Budget 2019-20 Question

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook