Union Budget 2019-20 MCQ for RBI Grade B – Quiz 15

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Union Budget 2019-20 MCQ for RBI Grade B FM Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Union Budget 2019-20 MCQ

Q1. How many rural people are made are digitally literate under the Gramin Digital Saksharta Abhiyan?

  1. 1 crore
  2. 2 crore
  3. 4 crore
  4. 5 crore

Answer: (2)
As many as two crores rural Indians are now digitally literally literate as part of the Gramin Digital Saksharta Abhiyan

Q2. How much amount has been earmarked in budget 2019-20 for creating world class educational institutions?

  1. Rs 100 crore
  2. Rs 200 crore
  3. Rs 300 crore
  4. Rs 400 crore

Answer: (4)
An amount of Rs 400 crore has been provided for FY 2019-20 to create “World Class Institutions” in the field of education

Q3. How many LED bulbs distributed under Ujala Yojana per budget 2019-20?

  1. 35 crore
  2. 40 crore
  3. 45 crore
  4. 50 crore

Answer: (1)
Around 35 crore LED bulbs have been distributed under Ujala Yojana leading to cost saving of Rs. 18,341 crore annually

Q4. One woman in every SHG shall be made eligible for a loan of ______ under MUDRA scheme.

  1. Rs 50000
  2. Rs 75000
  3. Rs 100000
  4. Rs 200000

Answer: (3)
One woman in every SHG shall be made eligible for a loan of 1 lakh rupees under MUDRA scheme. For every verified woman SHG member having a Jan Dhan account, an overdraft of Rs 5000 will be allowed

Q5. How many iconic Tourist Sites will be developed into world-class tourist destinations?

  1. 15
  2. 17
  3. 19
  4. 21

Answer: (2)
The development of 17 Iconic Tourist Sites into world-class tourist destinations, to boost the tourism influx in India and serve as a model for other tourism sites

Q6. As per budget 2019-20 the government has proposed to infuse ________ capital into public sector banks?

  1. Rs 70,000 crore
  2. Rs 90,000 crore
  3. Rs 1,00,000 crore
  4. Rs 1,70,000 crore

Answer: (1)
Budget 2019 has proposed an additional push of Rs 70,000 crore to the public sector banks

Q7. For purchase of high-rated pooled assets of financially sound NBFCs, amounting to a total of Rs 1 lakh crore during the current financial year, government will provide one time six months’ partial credit guarantee to public sector banks (PSBs) for first loss of up to _____?

  1. 5%
  2. 10%
  3. 15%
  4. 20%

Answer: (2)
For purchase of high-rated pooled assets of financially sound NBFCs, amounting to a total of Rs 1 lakh crore during the current financial year, government will provide one time six months’ partial credit guarantee to public sector banks (PSBs) for first loss of up to 10 per cent

Q8. The government has proposed to reduce the net owned fund requirement for reinsurers to _____from Rs.5000 crore?

  1. 4000 crore
  2. 3000 crore
  3. 2000 crore
  4. 1000 crore

Answer: (4)
The government has proposed to reduce the net owned fund requirement for reinsurers to Rs.1000 crore from Rs.5000 crore earlier to attract international insurers find better risk pricing for the premiums offered

Q9. The government has set the disinvestment target of _____ for the financial year 2019-20.

  1. Rs 90,000 crore
  2. Rs 1,00,000 crore
  3. Rs 1,05,000 crore
  4. Rs 1,20,000 crore

Answer: (3)
The government has increased the disinvestment target to Rs 1,05,000 crore for the financial year 2019-20, over 16 percent from the interim Budget target

Q10. What % of TDS is applicable to an individual who withdraws cash equal to or over Rs 1 crore from his/her account in one financial year?

  1. 1%
  2. 2%
  3. 3%
  4. 4%

Answer: (2)
The 2 per cent tax deduction at source (TDS) on cash withdrawals of over Rs 1 crore.

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Union Budget 2019-20 MCQ, Union Budget 2019-20 MCQ for RBI Grade B, RBI Grade B Union Budget 2019-20 MCQ

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook