Ranking Questions for RBI Grade B – Quiz 19

Dear aspirants,
We are presenting you the Ranking Questions for RBI Grade B ESI Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Ranking Questions

Q1. What is India’s ranking in World Press Freedom Index 2019?

  1. 134th
  2. 136th
  3. 138th
  4. 140th

Answer: (4)
India’s rank dropped down to 140th from 138th in 2018 in the World Press Freedom Index 2019

Q2. Which country has topped the World Press Freedom Index 2019?

  1. Norway
  2. Finland
  3. Sweden
  4. Germany

Answer: (1)
The index has been topped by Norway again for the third year, followed by Finland and Sweden at second and third positions, respectively. The Reporters Without Borders (RSF) has released the World Press Freedom Index 2019, reflecting growing animosity towards journalists

Q3. What is India’s ranking in Global Competitiveness Index 2019?

  1. 65th
  2. 67th
  3. 68th
  4. 78th

Answer: (3)
India slipped down ten places to be ranked 68th in the annual Global Competitiveness Index 2019

Q4. Which country has topped the Global Competitiveness Index 2019?

  1. USA
  2. Singapore
  3. Hong Kong
  4. Netherland

Answer: (2)
The Global Competitiveness Index 2019 has been compiled by Geneva-based World Economic Forum (WEF). The top-five economies in the Global Competitiveness Index 2019 included Singapore, US, Hong Kong, Netherlands and Switzerland.

Q5. What is India’s ranking in Global Hunger Index 2019?

  1. 102nd
  2. 95th
  3. 87th
  4. 78th

Answer: (1)
India is ranked 102 of 117 countries in the Global Hunger Index 2019, behind its neighbours Nepal, Pakistan and Bangladesh. The Global Hunger Index (GHI) is a tool designed to comprehensively measure and track hunger at the global, regional, and country levels. The International Food Policy Research Institute (IFPRI) calculates GHI scores each year to assess progress, or the lack thereof, in combating hunger

Q6. What is India’s ranking in World Digital Competitiveness Index 2019?

  1. 36th
  2. 39th
  3. 42nd
  4. 44th

Answer: (4)
India has advanced four places to 44th position in terms of digital competitiveness in the world as the country has made improvement in terms of knowledge and future readiness to adopt and explore digital technologies

Q7. What country has topped the World Digital Competitiveness Index 2019?

  1. Sweden
  2. Singapore
  3. USA
  4. Germany

Answer: (3)
The United States held on to the number one spot in IMD World Digital Competitiveness ranking in 2019, with all top five economies in the index unchanged: USA, Singapore, Sweden, Denmark and Switzerland

Q8. What is India’s ranking in Travel & Tourism Competitiveness Index 2019?

  1. 32nd
  2. 34th
  3. 39th
  4. 44th

Answer: (2)
India has moved up six places to rank 34th on world travel and tourism competitiveness index, driven by rich natural and cultural resources and strong price competitiveness

Q9. What country has topped the Travel & Tourism Competitiveness Index 2019?

  1. Spain
  2. Singapore
  3. USA
  4. France

Answer: (1)
Spain held on to the top spot in the World Economic Forum’s (WEF) latest Travel and Tourism Competitiveness Report (TTCR), which ranked 140 countries on their relative strengths in global tourism and travel. Spain was followed by France, Germany and Japan, with the United States replacing the UK in the top five.

Q10. What is India’s ranking in Global Peace Index 2019?

  1. 121st
  2. 131st
  3. 141st
  4. 151st

Answer: (3)
India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019

Q11. What country has topped the Global Peace Competitiveness Index 2019?

  1. Sweden
  2. Iceland
  3. New Zealand
  4. Portugal

Answer: (2)
Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Ranking Questions, Ranking Questions for RBI Grade B, RBI Grade B Ranking Questions

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook