Important Reports 2019 MCQs for RBI Grade B – Quiz 17

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Important Reports 2019 MCQs for RBI Grade B ESI Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

Important Reports 2019 MCQs

Q1. Who has prepared the State of the Education Report for India 2019?

  1. Tata Institute of Social Sciences
  2. Delhi School of Social Work
  3. Xavier Institute of Labour Relations
  4. Institute of Rural Management

Answer: (1)
The State of the Education Report for India 2019 has been prepared by Tata Institute of Social Sciences and commissioned by UNESCO New Delhi

Q2. How many children aged Under 19 live with disabilities in India as per State of the Education Report for India 2019?

  1. 6.5 million
  2. 6.8 million
  3. 7.5 million
  4. 7.8 million

Answer: (4)
According to the report approximately 7.8 million children aged Under 19 live with disabilities

Q3. Who released the report titled ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’ annually?

  1. FAO
  2. World Food Programme
  3. World Health Organization
  4. All of the above

Answer: (4)
The report ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’ is issued annually by the Food and Agriculture Organization of the United Nations, the International Fund for Agricultural Development, UNICEF, the World Food Programme and the World Health Organization. It presents the latest estimates on food insecurity, hunger and malnutrition at the global and regional levels. The 2019 edition continues to signal that significant challenges remain in the fight against food insecurity and malnutrition in all its forms

Q4. According to the report ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’, how many people in the world were still hungry in 2018?

  1. 750 million
  2. 800 million
  3. 820 million
  4. 850 million

Answer: (3)
According to the report “more than 820 million people in the world were still hungry in 2018, underscoring the immense challenge of achieving the Zero Hunger target by 2030”.

Q5. Who releases the biannual publication “The World Economic Outlook”?

  1. IMF
  2. World Bank
  3. World Economic Forum
  4. Asian Development Bank

Answer: (1)
World Economic Outlook is a survey by the IMF usually published twice a year. It represents analyses of global economic developments during the near and medium term

Q6. Who releases the annual report “World Employment and Social Outlook”?

  1. IMF
  2. International Labour Organisation
  3. World Economic Forum
  4. World Trade Organization

Answer: (2)

Q7. Who releases the report titled “World Trade Report” annually?

  1. IMF
  2. International Labour Organisation
  3. World Economic Forum
  4. World Trade Organization

Answer: (4)
The World Trade Report is the annual report published since 2003 by the World Trade Organization. Each WTR provides an in-depth analysis of an aspect of trends in international trade, trade policy issues and the multilateral trading system

Q8. Who releases the report titled “The State of the World’s Children Report” annually?

  1. UNICEF
  2. UNESCO
  3. ILO
  4. FAO

Answer: (1)
The State of the World’s Children is an annual report published by the United Nations Children’s Emergency Fund (UNICEF)

Q9. Who releases the report titled “World Investment Report” annually?

  1. World Trade Organisation
  2. World Bank
  3. United Nations Conference on Trade and Development
  4. IMF

Answer: (3)
The World Investment Report has been published annually since 1991 by United Nations Conference on Trade and Development.

Q10. According to World Investment Report 2019, what amount of FDI inflow happened to India in 2018?

  1. USD 36 billion
  2. USD 42 billion
  3. USD 44 billion
  4. USD 48 billion

Answer: (2)
According to the World Investment Report 2019, released by United Nation Conference on Trade and Development (UNCTAD), Foreign Direct Investment (FDI) inflows to India grew by 6% to USD 42 billion in 2018

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Important Reports 2019 MCQs, Important Reports 2019 MCQs for RBI Grade B, RBI Grade B Important Reports 2019 MCQs

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook