Government Schemes MCQs for RBI Grade B – Quiz 11

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Quiz 11 of our RBI Grade B Question Series 2019. These MCQs will cover the Government Schemes MCQs for RBI Grade B which are very important from exam point of view. Also do read the answers provided at the end of quiz.

Government Schemes MCQs for RBI Grade B

Q1. Under Jal Jeevan Mission, the government envisaged to provide piped water to every household by which year?

    1. 2022
    2. 2023
    3. 2024
    4. 2025

Answer: (3)
The government has resolved to provide piped water to all households by 2024

Q2. What is the estimated cost to be incurred Under Jal Jeevan Mission?

    1. 5 lakh crore
    2. 4 lakh crore
    3. 5 lakh crore
    4. 5 lakh crore

Answer: (1)
More than Rs 3.5 lakh crore will be spent in the coming years under the Jal Jeevan Mission to bring piped water to households

Q3. Under Know India Programme, how many Indian origin youth took part in 2019?

    1. 15
    2. 20
    3. 30
    4. 40

Answer: (4)
40 Indian Origin youth have taken part in 54th Edition of Know India (KIP) Programme. This edition is scheduled from 1st August to 25th August, 2019. Punjab and Harayana are partner sates for this edition.

Q4. Which state has launched the Mahatma Gandhi Sarbat Sehat Bima Yojana?

    1. Haryana
    2. Punjab
    3. Rajasthan
    4. Himachal Pradesh

Answer: (2)

Q5. How many Health and Wellness Centres are envisaged to be created under Ayushman Bharat Scheme?

    1. 1,50,000
    2. 1,75,000
    3. 2,00,000
    4. 2,50,000

Answer: (1)
The first component of Ayushman Bharat (PMJAY) pertains to creation of 1,50,000 Health and Wellness Centres which will bring health care closer to the homes of the people

Q6. Which state has topped the SARAL-State Rooftop Solar Attractiveness Index launched by Union Ministry of New and Renewable Energy?

    1. Andhra Pradesh
    2. Gujarat
    3. Telangana
    4. Karnataka

Answer: (4)
SARAL evaluates Indian states based on their attractiveness for rooftop development. Karnataka has been placed at 1st rank in Index followed by Telangana, Gujarat and Andhra Pradesh which got 2nd, 3rd and 4th rank respectively.

Q7. The target of National Viral Hepatitis Control Programme is to eliminate Hepatitis C by which year?

    1. 2024
    2. 2025
    3. 2030
    4. 2032

Answer: (3)
The National Viral Hepatitis Control Program has been launched by Ministry of Health and Family Welfare, Government of India on the occasion of the World Hepatitis Day, 28th July 2018. It is an integrated initiative for the prevention and control of viral hepatitis in India to achieve Sustainable Development Goal (SDG) 3.3 which aims to ending viral hepatitis C by 2030.

Q8. What is the target year set by India to eliminate TB under National Strategic Plan for Tuberculosis Elimination?

    1. 2024
    2. 2025
    3. 2030
    4. 2032

Answer: (2)
The objective of National Strategic Plan 2017 – 2025 is to achieve a rapid decline in burden of TB, morbidity and mortality while working towards elimination of TB in India by 2025

Q9. Which month has been celebrated as Rashtriya Poshan Maah?

    1. June
    2. July
    3. August
    4. September

Answer: (4)
To give momentum to POSHAN Abhiyan , ‘National Council on India’s Nutrition Challenges’ on 24th July 2018 decided to celebrate the month of September as Rashtriya Poshan Maah. During this month activities related to nutrition awareness will be carried out by all the states/UTs up to the grass root level

Q10. The government has set the target of setting up ______ AYUSH Centres across India?

    1. 10,000
    2. 12,500
    3. 15,000
    4. 20,000

Answer: (2)
The government has set a target of setting up 12,500 Ayush centres across India, 4000 of which will be set up this year

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Government Schemes MCQs for RBI Grade B, Government Schemes MCQs for RBI Grade B ESI, ESI Government Schemes MCQs for RBI Grade B, Government Schemes MCQs for RBI Grade B Economic and Social Issues, Economic and Social Issues Government Schemes MCQs for RBI Grade B, Government Schemes MCQs for RBI Grade B Exam

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook