Government Scheme MCQs for RBI Grade B – Quiz 12

Advertisement

Dear aspirants,
We are presenting you the Quiz 12 of our RBI Grade B Question Series 2019. These MCQs will cover the Government Scheme MCQs for RBI Grade B which are very important from exam point of view. Also do read the answers provided at the end of quiz.

Government Scheme MCQs for RBI Grade B

Q1. Who is the chairman of Empowered Expert Committee (EEC) appointed by Government for considering giving status of Institutions of Eminence?

  1. N Gopalaswami
  2. Abhijit Sen
  3. C Rangrajan
  4. Deepak Parekh

Answer: (1)
The UGC, in its 542ndmeeting held on 02nd August 2019 has considered the reports of the Empowered Expert Committee (EEC) appointed by Government under the Chairmanship of Shri N Gopalaswami recommending  (15) Public institutions and (15) Private institutions for considering to give status of Institutions of Eminence.

Q2. How many institutes will be conferred Institutions of Eminence (IoE) status under Institutions of Eminence scheme?

  1. 10
  2. 15
  3. 20
  4. 30

Answer: (3)
The scheme of Institutions of Eminence was rolled out by University Grants Commission (UGC). It aims to help 20 higher education (10 public and 10 private) institutions from country break into top 500 global rankings in 10 years, and then eventually break into top 100 over time

Q3. What amount of grant will be provided by HRD ministry of government institutes granted Institutions of Eminence status?

  1. Rs 100 crore
  2. Rs 250 crore
  3. Rs 500 crore
  4. Rs 1000 crore

Answer: (4)
Human Resource Development (HRD) Ministry will grant Rs 1,000 crore funds to public institutes

Q4. Consider the following statement(s) about National Animal Disease Control Programme:
a) Aim of programme is to control and eradicate the Foot & Mouth Disease (FMD) and Brucellosis amongst the livestock in the country
b) To control the livestock diseases by 2025, and eradicate them by 2030
c) It is a 100% centrally funded programme, with a total outlay of Rs.12,652 crore from 2019 to 2024
d) To Vaccinate more than 500 Million Livestock including cattle, buffalo, sheep, goats and pigs against Foot and Mouth Disease (FMD) and to Vaccinate 36 Million Female Bovine Calves annually in its fight against Brucellosis disease

Choose the correct answer out of the following options:

  1. Only b, c and d
  2. Only a, b and c
  3. Only a, c and d
  4. All are correct

Answer: (4)
The government launched National Animal Disease Control Programme (NADCP) to eradicate Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis in the livestock. The objective is to Vaccinate more than 500 Million Livestock including cattle, buffalo, sheep, goats and pigs against Foot and Mouth Disease (FMD) and to Vaccinate 36 Million Female Bovine Calves annually in its fight against Brucellosis disease. The target is to Control the diseases by 2025 and complete Eradication of by 2030. The programme has 100% funding from Central Government,  Rs.12,652 Crores for a period of 5 years till 2024

Q5. What is minimum assured pension under Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PM-KMY)?

  1. Rs 1000
  2. Rs 3000
  3. Rs 5000
  4. Rs 10000

Answer: (2)
The Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana (PM-KMY) provides for an assured monthly pension of Rs. 3000/- to all land holding Small and Marginal Farmers (SMFs), whether male or female, on their attaining the age of 60 years

Q6. Who is the Pension Fund Manager under Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PM-KMY)?

  1. LIC
  2. UTI
  3. IDBI
  4. SBI Pension Funds (P) Ltd

Answer: (1)
The LIC is the Pension Fund Manager and responsible for Pension pay out

Q7. Which state has launched the Mukhya Mantri Dal Poshit Yojana?

  1. Rajasthan
  2. Uttarakhand
  3. Uttar Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat launched a scheme called ‘Mukhya Mantri Dal Poshit Yojana’ to provide state ration card holders two kilograms of two different varieties of pulses available at prices much lower than the market rate.

Q8. Where does National Sports University established?

  1. New Delhi
  2. Ranchi
  3. Imphal
  4. Mumbai

Answer: (3)
National Sports University was established at Imphal, Manipur.

Q9. How many cities are targeted under AMRUT Mission?

  1. 100
  2. 250
  3. 300
  4. 500

Answer: (4)
Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) scheme is targeted at upgrading urban infrastructure across 500 towns and cities.

Q10. How many cities are set to be developed under Smart Cities Mission?

  1. 100
  2. 250
  3. 300
  4. 500

Answer: (1)
Smart Cities Mission is an urban renewal and retrofitting program by the Government of India with the mission to develop 100 smart cities across the country making them citizen friendly and sustainable

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: Government Scheme MCQs for RBI Grade B, Government Scheme MCQs for RBI Grade B ESI, ESI Government Scheme MCQs for RBI Grade B, Government Scheme MCQs for RBI Grade B Economic and Social Issues, Economic and Social Issues Government Scheme MCQs for RBI Grade B, Government Scheme MCQs for RBI Grade B Exam

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook