Current Affairs Quiz January 8th to 10th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 8th to 10th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 8th to 10th 2020

Q1. Who has been declared as Most Famous Teenager of The Decade?

  1. Marley Dias
  2. Rishab Jain
  3. Marsai Martin
  4. Malala Yousafzai

Answer: (4)
Nobel Peace prize winner Malala Yousafzai has been honoured as the most famous teenager in the world of the 21st century

Q2. Which among the following has been voted word of the decade by US language experts?

  1. They
  2. MeToo
  3. Climate
  4. Emoji

Answer: (1)
Neutral pronoun ‘they‘ voted Word of the Decade. Neutral pronoun ‘they’ has been voted word of the decade by US language experts, beating out other contenders. “They” is used in English by a growing number of non-binary individuals, people who do not identify as either male or female

Q3. Which city will host the 1st edition of Khelo India University Games?

  1. Trivandrum
  2. Bhubaneswar
  3. Kolkata
  4. Mumbai

Answer: (2)
Bhubaneswar will host 1st edition of Khelo India University Games from Feb 22 to March 1. The first edition of Khelo India University Games is scheduled to be held at the KIIT University in Bhubaneswar from February 22nd to March 1st.

Q4. Which country has launched its Space force?

  1. China
  2. India
  3. USA
  4. Russia

Answer: (3)
President Trump has signed the 2020 National Defense Authorization Act and with it directed the establishment of the U.S. Space Force (USSF) as the sixth branch of the armed forces.

Q5. India has signed MoU with _____ for the procurement of over 7.5 lakh AK-203 assault rifles?

  1. China
  2. Russia
  3. Israel
  4. Japan

Answer: (2)
The Army is likely to sign a Memorandum of Understanding (MoU) in a month for the procurement of over 7.5 lakh AK-203 assault rifles, which are to be manufactured locally by an India-Russia joint venture (JV)

Q6. As per revised supervisory framework for Urban Co-operative Banks (UCB), RBI has specified the condition that a UCB will be placed under PCA if its CRAR falls below _____?

  1. 7%
  2. 8%
  3. 9%
  4. 10%

Answer: (3)
According to revised guidelines, a UCB may be placed under supervisory action framework under the following conditions: Net Non-Performing Asset (NPA) exceeds 6% of its net advances or Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio (CRAR) falls below 9%

Q7. Reserve Bank of India (RBI) has granted “in-principle” approval to_____ for transition into a Small Finance Bank (SFB).

  1. Shivalik Mercantile Co-operative Bank Limited
  2. Saraswat Bank
  3. Cosmos Bank
  4. SVC Bank

Answer: (1)
The Reserve Bank of India granted an “in-principle” approval to UP head-quartered multi-state urban co-operative bank (UCBs) – Shivalik Mercantile Co-operative Bank Limited – to transition into a Small Finance Bank

Q8. Uber Technologies Inc has tied up with ____ to develop electric air taxis?

  1. Maruti
  2. Volkswagon
  3. Mahindra
  4. Hyundai

Answer: (4)
Hyundai Motor is partnering with Uber to develop and potentially mass produce air taxis for a future aerial ride share network

Q9. In which state ISRO has proposed to set up Human Space Flight Centre?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
ISRO’s Human Space Flight Centre to come up at Challakere, Karnataka. The proposed cost for infrastructure required to build the Challakere centre will be Rs 2,700 crore.

Q10. Which city will host the Global Investors Meet: ASCEND 2020?

  1. Kochi
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Mumbai

Answer: (1)
Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan has inaugurated the ASCEND 2020 Global Investors Meet in Kochi, where 2,000 delegates converged with the aim of lending pace to the Ease of Doing Business in the state

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 7th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 8th to 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 8th to 10th 2020, Current Affairs Quiz January 8th to 10th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook