Current Affairs Quiz January 7th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 7th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 7th 2020

Q1. World Braille Day is observed annually on ____?

  1. 1st January
  2. 2nd January
  3. 3rd January
  4. 4th January

Answer: (4)
World Braille Day is observed annually on 4th January to raise awareness of the importance of Braille as a means of communication in the full realization of the human rights for blind and partially sighted people.

Q2. In which state Khadi and Village Industries Commission (KVIC) opened its first “Patola Saree” silk processing plant?

  1. Gujarat
  2. Tamil Nadu
  3. Kerala
  4. Rajasthan

Answer: (1)
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has inaugurated the first silk processing plant at Surendranagar in Gujarat. The plant has been set up by a khadi institution at a cost of Rs 75 lakh, in which KVIC has contributed Rs 60 lakh. The unit has employed 90 local women, 70 of whom belong to the Muslim community

Q3. India has extended a line of credit (LoC) of _____ to Cuba to finance solar parks.

  1. $125 million
  2. $100 million
  3. $75 million
  4. $50 million

Answer: (3)
India has extended a line of credit of USD 75 million (over Rs 500 crore) to Cuba for financing solar parks

Q4. Who has been appointed as first chairman of National Medical Commission?

  1. Rajesh Malhotra
  2. Suresh Chandra Sharma
  3. V.K. Paul
  4. Chandralekha

Answer: (2)
The chief of Delhi AIIMS’ ENT head-neck surgery department, Professor Suresh Chandra Sharma has been appointed the chairman of National Medical Commission,

Q5. Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India has signed a memorandum of understanding with ______ for sale of FASTags.

  1. Paytm Payments Bank Ltd
  2. HDFC Bank
  3. ICICI
  4. SBI

Answer: (1)
CSC e-Governance Services India has signed a memorandum of understanding with Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) for sale of FASTags

Q6. RevFin has joined hands with ______ to offer protection to the RevFin’s customers by bundling life insurance cover on their loans.

  1. Aviva Life Insurance
  2. PNB MetLife India Insurance Company
  3. Bharti AXA Life Insurance
  4. Birla Sun Life Insurance

Answer: (2)
India’s leading Digital lending startup, RevFin has joined hands with PNB MetLife India Insurance Company to offer protection to the RevFin’s customers by bundling life insurance cover on their loans.

Q7. Who has been conferred with the Miss Teen International 2019?

  1. Aayushi Dholakia
  2. Yessenia Garcia
  3. Anicia Gaothusi
  4. Kayla Wright

Answer: (1)
Aayushi Dholakia has bagged the title of Miss Teen International 2019.

Q8. Who has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port Co. Ltd (KPCL)?

  1. Dredging Corporation Of India Ltd
  2. Essar Shipping Ltd
  3. Mazagon Dock Shipbuilders Ltd
  4. Adani Ports

Answer: (4)
Adani Ports and Special Economic Zone Ltd (APSEZ), India’s largest private sector port operator, has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port Co. Ltd (KPCL) at an enterprise value of Rs 13,500 crore

Q9. Where does Women Science Congress held?

  1. Mumbai
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Chennai

Answer: (3)
The 107th Indian Science Congress is organizing Women’s Science Congress at Bengaluru.

Q10. Who has been conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award?

  1. Krishnamachari Srikkanth
  2. Kapil Devi
  3. Navjot Singh Sidhu
  4. Lala Amarnath

Answer: (1)
Former India captain and member of the 1983 World Cup – winning team Krishnamachari Srikkanth will be the recipient of this year’s prestigious CK Nayudu Lifetime Award given by the BCCI. Former India women’s captain Anjum Chopra is the co-recipient of the lifetime achievement award for the year 2019.

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 5th & 6th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 7th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 7th 2020, Current Affairs Quiz January 7th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook