Current Affairs Quiz January 5th & 6th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 5th & 6th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 5th & 6th 2020

Q1. Which state has appointed two Special Officers for implementing the state’s Disha Act 2019?

  1. Uttar Pradesh
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: (3)
Two women civil servants, Dr Kritika Shukla and M Deepika, have been appointed by the Andhra Pradesh government as Special Officers to implement the Disha Act, 2019

Q2. The government has signed a MoU with _____ , to boost sales of products made by women self-help groups, formed under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)?

  1. Flipkart
  2. Amazon
  3. Walmart
  4. Snapdeal

Answer: (1)
The Indian government has signed a memorandum of understanding (MoU) with Walmart-owned e-commerce firm Flipkart, to boost sales of products made by women self-help groups, formed under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM).

Q3. Who has been awarded the Global Bihar Excellence Award 2019?

  1. Priya Mallick
  2. Himani Dutt
  3. Shefalika
  4. Piyuus Jaiswal

Answer: (4)
Piyush Jaiswal won the Global Bihar Excellence Award for the year 2019. The award was given to recognize his contribution towards social welfare, women empowerment

Q4. How many scientists have been awarded Swarna Jayanti Fellowships?

  1. 13
  2. 14
  3. 15
  4. 16

Answer: (2)
Swarna Jayanti Fellowships have been awarded to 14 Scientists associated with projects containing innovative research idea and with potential of making impact on R&D in the respective disciplines.

Q5. The National Ice Hockey Championship -2020 begun in ____?

  1. Leh
  2. Manali
  3. Guwahati
  4. Dehradun

Answer: (1)
The 5th Ice Hockey Association of India (IHAI) National Ice Hockey Championship -2020 has begun in Leh

Q6. What is the theme of World Book Fair, 2020?

  1. Books for Readers with Special Needs
  2. Environment and Climate Change
  3. Manushi – Books Written on and by Women
  4. Gandhi: The Writers’ Writer

Answer: (4)
The 28th edition of the New Delhi World Book Fair 2020 has inaugurated on 4th January 2020 and will continue till 12th January 2020 in Pragati Maidan. The theme of the book fair is ‘Gandhi: The Writers’ Writer

Q7. Where does 4th All India Police Judo Cluster Championship 2019 held?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Chennai
  4. Kolkata

Answer: (2)
All India Police Judo Cluster Championship 2019 began in New Delhi

Q8. Which year has been designated as Year of Nurse and Midwife in the honour of 200th birth anniversary of Florence Nightingale?

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023

Answer: (1)
WHO Executive Board designates 2020 as the “Year of the Nurse and Midwife”

Q9. Where world’s 2nd tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel has been inaugurated?

  1. Bhopal
  2. Gandhinagar
  3. Ahmedabad
  4. Vadodara

Answer: (3)
Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has unveiled the second tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel in the world at Ahmedabad. 50 feet tall bronze statue with the weight of 70 thousand kilograms has been unveiled at the Sardardham campus near Vaishnodevi circle in Ahmedabad

Q10. Which state has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative?

  1. Bihar
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Maharashtra

Answer: (4)
Maharashtra Government has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative under which awareness camps will be held across all the districts of the state regarding cyber safety.

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 4th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 5th & 6th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 5th & 6th 2020, Current Affairs Quiz January 5th & 6th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook