Current Affairs Quiz January 4th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 4th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 4th 2020

Q1. Which city will host the 107th edition of the Indian Science Congress?

  1. Chandigarh
  2. Mumbai
  3. Bengaluru
  4. New Delhi

Answer: (3)
107th Indian Science Congress will be held at University of Agricultural Sciences, GKVK Campus, Bangalore, Karnataka from 3-7th January, 2020. The congress has chosen ‘science and technology: rural development’ as its theme for the 107th edition

Q2. Who has launched a Political Parties Registration Tracking Management System (PPRTMS)?

  1. Election Commission of India
  2. NITI Aayog
  3. Home Ministry
  4. Planning Commission

Answer: (1)
The Election Commission of India has launched a Political Parties Registration Tracking Management System (PPRTMS)

Q3. Where ISRO will establish its 2nd launch port?

  1. Varanasi
  2. Guwahati
  3. Kunoor
  4. Thoothukudi

Answer: (4)
On the capacity building front, a second launch port, exclusively for the Small Satellite Launch Vehicle (SSLV), is planned to be established in Thoothukudi district, Tamil Nadu.

Q4. Which has become the first country to ban sun cream which is harmful to corals and sea life?

  1. Indonesia
  2. Palau
  3. Philippines
  4. Micronesia

Answer: (2)
Palau is first country to ban ‘reef toxic’ sun cream. The Pacific nation of Palau has become the first country to ban sun cream that is harmful to corals and sea life

Q5. Umaro Cissoko Embalo has become President of which country?

  1. Senegal
  2. Guinea-Bissau
  3. Guinea
  4. South Africa

Answer: (2)
Former Guinea-Bissau Prime Minister Umaro Cissoko Embalo has been elected president after winning a run-off vote against another ex-prime minister

Q6. Who has launched a mobile app “Mobile Aided Note Identifier (MANI)”?

  1. RBI
  2. NABARD
  3. SEBI
  4. IRDAI

Answer: (1)
RBI has launched the “Mobile Aided Note Identifier (MANI)”, a mobile application for aiding visually impaired persons to identify the denomination of Indian Banknotes

Q7. Which state became the 1st state in the country to pass a resolution against the Citizenship Amendment Act?

  1. Andhra Pradesh
  2. Punjab
  3. Tamil Nadu
  4. Kerala

Answer: (4)
Kerala became the first state to pass a resolution against the Citizenship Amendment Act amid widespread protests across the country

Q8. Which country has killed the General Qassim Soleimani of Iran by its drone stike?

  1. Saudi Arabia
  2. Israel
  3. USA
  4. China

Answer: (3)
Gen. Qassem Soleimani, the head of Iran’s elite Quds force and mastermind of its regional security strategy, was killed in a US drone strike.

Q9. Which state has launched ‘Damini’ helpline service for the safety of the women passengers?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Haryana
  4. Punjab

Answer: (1)
UPSRTC (Uttar Pradesh State Road Transport Corporation) has launched ‘Damini’ helpline service considering the safety of the women passengers. As the extension of ‘Nirbhaya Yojana’ the unique number “81142-77777” has been subscribed for this helpline

Q10. Ritualistic festival ‘Lai Haraoba’ held in _____ ?

  1. Nagaland
  2. Tripura
  3. Assam
  4. Mizoram

Answer: (4)
Ritualistic festival ‘Lai Haraoba’ begins in Tripura

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 3rd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 4th 2020, Current Affairs Quiz January 4th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook