Current Affairs Quiz January 2nd 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 2nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 2nd 2020

Q1. Reserve Bank of India has directed large cooperative banks to report all exposures above _____ to the Central Repository of Information on Large Credits (CRILC)?

  1. Rs 25 crore
  2. Rs 15 crore
  3. Rs 10 crore
  4. Rs 5 crore

Answer: (4)
The Reserve Bank has directed large cooperative banks to report all exposures of Rs 5 crore and more to the Central Repository of Information on Large Credits (CRILC), a move aimed at early recognition of financial distress

Q2. Who has authored book titled “Politics of Opportunism: Regional Parties, Coalitions, Centre-State Relations In India”?

  1. Abhijit Banerjee
  2. S Gurumurthy
  3. Raghuram Rajan
  4. Amartya Sen

Answer: (2)

Q3. Who has been appointed as country’s first Chief of Defence Staff?

  1. General Bipin Rawat
  2. Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria
  3. Admiral Karambir Singh
  4. General Manoj Mukund Naravane

Answer: (1)
General Bipin Rawat has been named the country’s first Chief of Defence Staff

Q4. Who has created a record for the longest single spaceflight by a woman?

  1. Anne McClain
  2. Jessica Meir
  3. Peggy Whitson
  4. Christina Koch

Answer: (4)
NASA (National Aeronautics and Space Administration) Astronaut Christina Koch has created a record for longest single spaceflight by a woman

Q5. Who has sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand?

  1. Raghubar Das
  2. Babulal Marandi
  3. Hemant Soren
  4. Arjun Munda

Answer: (3)
Hemant Soren, executive president of the Jharkhand Mukti Morcha, was sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand

Q6. The e-auction platform “eBkray“ is related to ____?

  1. Online auction of attached assets by banks
  2. Financial inclusion
  3. Credit delivery to MSME
  4. All of the above

Answer: (1)
Finance Minister Nirmala Sitharaman has launched eBkray, an e-auction platform to enable online auction of attached assets by banks

Q7. Which bank has introduced One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals from 1st January, 2020?

  1. HDFC
  2. Canara Bank
  3. Axis Bank
  4. SBI

Answer: (4)
From 1st January 2020, SBI’s OTP-based ATM cash withdrawal come into effect. Considering the rise on ATM-related frauds State Bank of India (SBI) has introduced a one-time password (OTP)-based cash withdrawal system for its ATMs.

Q8. Who has announced an agreement to acquire RiskRecon?

  1. Rupay
  2. Master Card
  3. Visa
  4. Maestro

Answer: (2)
Mastercard has announced an agreement to acquire RiskRecon, a leading provider of artificial intelligence and data analytics solutions to support companies in protecting their cyber systems and infrastructure

Q9. Where does foundation stone of Central Reserve Police Force headquarters has been laid down recently?

  1. Mumbai
  2. Lucknow
  3. New Delhi
  4. Gurgaon

Answer: (3)
Union Home Minister Amit Shah has laid the foundation stone of the Central Reserve Police Force (CRPF) Headquarters in New Delhi

Q10. Who has been named as captain of the Wisden’s T20 International team of the decade?

  1. Aaron Finch
  2. Virat Kohli
  3. Colin Munro
  4. Shane Watson

Answer: (1)
Australia’s limited-overs captain Aaron Finch was named captain of the Wisden’s T20 International team of the decade

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 1st 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz January 2nd 2020, Current Affairs Quiz January 2nd 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook