Current Affairs Quiz January 1st 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 1st 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 1st 2020

Q1. Which bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties?

  1. IndusInd Bank
  2. Karnataka Bank
  3. Federal Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (3)
Private sector lender Federal Bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by it in recovery proceedings

Q2. Which bank has tied up with Pine Labs to enable debit card facility for their debit cardholders across point-of-sale terminals by Pine Labs?

  1. IndusInd Bank
  2. Karnataka Bank
  3. Federal Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (4)
Kotak Mahindra Bank has tied up with Pine Labs to enable debit card facility for their 10 million debit card holders across point-of-sale terminals by Pine Labs

Q3. The Reserve Bank of India has capped the permissible exposure limit of a lender on a Peer-to-Peer lending (P2P) platform for all borrowers to ____?

  1. Rs 50 lakh
  2. Rs 75 lakh
  3. Rs 1 crore
  4. Rs 1.50 crore

Answer: (1)
To protect consumer’s interest, the Reserve Bank said that on a peer-to-peer lending (P2P) platform the permissible exposure of a lender to all borrowers should not exceed Rs 50 lakh at any given point of time

Q4. Who has announced a loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India?

  1. ADB
  2. AIIB
  3. NDB
  4. World Bank

Answer: (2)
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has announced a total loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India. The multilateral institution will lend $145 million to improve irrigation services and strengthen flood risk management in West Bengal, while $65 million has been earmarked for a 250-megawatt (MW) solar project in Rajasthan promoted by Hero Future Energies

Q5. The Reserve Bank of India has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of ____?

  1. Rs 10,000
  2. Rs 20,000
  3. Rs 25,000
  4. Rs 50,000

Answer: (1)
The Reserve Bank of India (RBI) has proposed to introduce a new type of prepaid payment instrument (PPI) with a limit of up to Rs 10,000.

Q6. Which is the only Indian player in the list of five players named in the Wisden Cricketers of the Decade?

  1. Rohit Sharma
  2. Sachin Tendulkar
  3. MS Dhoni
  4. Virat Kohli

Answer: (4)
Indian skipper Virat Kohli is one of the five players named in the Wisden Cricketers of the Decade. Kohli joins Australian batsman Steve Smith, and South Africans, Dale Steyn, and AB de Villiers. Australian all-rounder Ellyse Perry is the only female cricketer in the list

Q7. Indian railway has started Him Darshan Express train on which route?

  1. New Jalpaiguri to Darjeeling
  2. Mettupalayam to Ooty
  3. Kalka-Shimla
  4. Neral to Matheran

Answer: (3)
Indian Railways has unveiled Him Darshan Express comprising all-new Vistadome coaches from Kalka railway station to Shimla

Q8. The government will launch the “Digital Radio” in which year?

  1. 2023
  2. 2024
  3. 2025
  4. 2026

Answer: (2)
Centre government is planning to revamp ‘All India Radio’ officially known as ‘Akashvani’ by introducing Digital Radio in India by 2024

Q9. Who is the author book titled “Dreams of a Billion: India and the Olympic Games”?

  1. Boria Majumdar
  2. Suresh Menon
  3. Harsha Bhogle
  4. Ravi Chaturvedi

Answer: (1)
Boria Majumdar with Nalin Mehta, authored a book titled “Dreams of a Billion: India and the Olympic Games” that describes about the chronicle India’s journey in the global sports arena of Olympics

Q10. Which country has launched its largest carrier rocket “Long March-5“?

  1. Japan
  2. Israel
  3. Russia
  4. China

Answer: (4)
The Long March-5 rocket, China’s largest carrier rocket, was successfully launched from Wenchang Space Launch Center in south China’s Hainan Province

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 29th & 30th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 1st 2020, Daily Current Affairs Quiz January 1st 2020, Current Affairs Quiz January 1st 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook