Current Affairs Quiz December 9th 2019 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz December 9th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 9th 2019

Q1. World Soil Day is observed annually on _____?

  1. 5th December
  2. 6th December
  3. 7th December
  4. 9th December

Answer: (1)
Every year, December 15 is celebrated as the World Soil Day. The theme for World Soil Day 2019 is “Stop soil erosion, Save our future”.

Q2. Where India’s 1st National Maritime Heritage Museum will be set up?

  1. Ahmedabad
  2. Hyderabad
  3. Chandigarh
  4. Lothal

Answer: (4)
India and Portugal will cooperate in the setting up of a national maritime heritage museum at Lothal in Gujarat.

Q3. Where does Avantee mega Food Park inaugurated recently?

  1. Ujjain
  2. Dewas
  3. Rewa
  4. Satna

Answer: (2)
In Madhya Pradesh, Union Minister for food processing Harsimrat Kaur Badal inaugurated Avantee mega Food Park in Dewas. This first food park of central India is spread over 51 acres and has been constructed at a cost of about 150 crore rupees

Q4. Who has agreed to invest up to $600 million through the NIIF Master Fund?

  1. Canada Pension Plan Investment Board
  2. Australian Prudential Regulation Authority
  3. New Zealand Pension Plan Investment Board
  4. Russia Pension Plan Investment Board

Answer: (1)
Canada’s CPPIB to invest $600 million in NIIF Master Fund. The agreement includes a commitment of $150 million in the NIIF Master Fund and co-investment rights of upto $450 million in future opportunities to invest alongside the NIIF Master Fund

Q5. Which actor’s fitness app has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019?

  1. Susmita Sen
  2. Salman Khan
  3. Shilpa Shetty
  4. Ranvir Singh

Answer: (3)
Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app “Shilpa Shetty App” has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019. The app was awarded in the category of ‘Personal Growth’

Q6. Exercise INDRA is a joint tri-services exercise between India and which country?

  1. China
  2. Russia
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: (2)
Exercise INDRA 2019 a joint, tri-services exercise between India and Russia

Q7. Where does 2019 NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit organized?

  1. New York
  2. Sydney
  3. Washington
  4. London

Answer: (4)
Leaders from North Atlantic Treaty Organisation member states gather in London on 3-4 December for a summit marking 70 years of the alliance

Q8. What is the minimum capital for setting up a Small Finance Bank as mandated by RBI?

  1. Rs 100 crore
  2. Rs 200 crore
  3. Rs 300 crore
  4. Rs 400 crore

Answer: (2)
The RBI has proposed a minimum equity capital of Rs 200 crore to set up a small finance bank (SFB) under the ‘on tap’ licence regime to expand the banking services through high technology-low cost operations.

Q9. Payments banks willing to convert themselves into small finance banks (SFBs) can apply for such a licence only after ____ years of operations?

  1. 5
  2. 7
  3. 8
  4. 10

Answer: (1)
The payment banks can apply for conversion into SFBs after five years of operations.

Q10. Who has launched “my: health Woman Suraksha policy”, a comprehensive medical insurance scheme specially designed for women?

  1. Apollo Munich Health Insurance Company Limited
  2. Star Health and Allied insurance Co Ltd
  3. Future Generali India Insurance Company Ltd
  4. HDFC ERGO general insurance company

Answer: (4)
HDFC ERGO General Insurance Company has launched ‘my:health Woman Suraksha policy, a specially designed to cover women against numerous illnesses and contingencies

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 7th & 8th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 9th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 9th 2019, Current Affairs Quiz December 9th 2019 Daily

 

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook