Current Affairs Quiz December 7th & 8th 2019 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz December 7th & 8th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 7th & 8th 2019

Q1. Who has won the Ballon d’Or award 2019?

  1. Lionel Messi
  2. Virgil van Dijk
  3. Cristiano Ronaldo
  4. Eden Hazard

Answer: (1)

Q2. Who has invested $200million in Mahindra & Mahindra Financial Services Limited?

  1. ADB
  2. NDB
  3. AIIB
  4. World Bank

Answer: (4)
World Bank Group’s International Finance Corp will be leading a $200-million debt financing in Mahindra and Mahindra Financial Services Ltd as part of its plan to create a dedicated pool of financing for micro, small and medium enterprises (MSMEs) in low-income states.

Q3. Indian Navy Day is observed annually on ___?

  1. 3rd December
  2. 4th December
  3. 5th December
  4. 6th December

Answer: (2)
Navy Day in India is celebrated on 4 December every year to recognize the achievements and role of the Indian Navy to the country.

Q4. Which state has launched ‘Madhu’ app to help school students to understand their subjects in a better and most efficient way?

  1. Andhra Pradesh
  2. Himachal Pradesh
  3. Odisha
  4. Delhi

Answer: (3)
Odisha has launched Madhu App, an e-learning mobile phone app, for making classroom learning easier for students

Q5. Who has conferred with the India’s first ‘Eat Right Station’ certification with four stars rating by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Hyderabad
  4. Pune

Answer: (2)
The busy Mumbai Central Terminus of the Western Railway (WR) has been certified as India’s first ‘Eat Right Station’ with a 4-Star rating awarded by the FSSAI

Q6. Who has been conferred with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019?

  1. Amit Shah
  2. Sushma Swaraj
  3. Rajnath Singh
  4. Arun Jaitley

Answer: (4)
Former FM (Late) Arun Jaitley awarded ‘Lifetime of Public Service Award’ at ET Awards 2019

Q7. Who has been conferred with the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ‘Person of the Year’ Award 2019?

  1. Joaquin Rafael Phoenix
  2. Tom Cruise
  3. Salman Khan
  4. Tom Hanks

Answer: (1)
‘Joker’ fame Joaquin Rafael Phoenix, American actor from California, United States (US) has been bestowed with the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ‘Person of the Year’ Award 2019

Q8. The Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award has been conferred to _______?

  1. India
  2. England
  3. New Zealand
  4. South Africa

Answer: (3)
New Zealand cricket team have been awarded the MCC’s Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket Award for 2019 for their sporting conduct in the aftermath of the World Cup final against England

Q9. Exercise ‘HAND-IN-HAND 2019’ held between India and which other country?

  1. China
  2. USA
  3. Japan
  4. Pakistan

Answer: (1)
Continuing to expand military to military engagements, India and China will be carrying out a major military exercise called ‘Hand-in-Hand’ in Meghalaya this year.

Q10. International Volunteer Day is observed annually on _____?

  1. 3rd December
  2. 4th December
  3. 5th December
  4. 6th December

Answer: (3)
The International Volunteer Day (5 December) is an international observance mandated by the UN General Assembly in 1985. It offers an opportunity for volunteer-involving organizations and individual volunteers to promote volunteerism, encourage governments to support volunteer efforts and recognize volunteer contributions to the achievement of the Sustainable Development Goals (SDGs) at local, national and international levels.

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 5th & 6th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 7th & 8th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 7th & 8th 2019, Current Affairs Quiz December 7th & 8th 2019 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook