Current Affairs Quiz December 4th 2019 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz December 4th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 4th 2019

Q1. Who has been appointed as new Controller General of Accounts (CGA)?

  1. Soma Roy Burman
  2. Paulomi Tripathi
  3. JPS Chawla
  4. Eenam Gambhir

Answer: (1)
The government has appointed Soma Roy Burman as the new Controller General of Accounts (CGA). She is the 24th CGA and is the seventh woman to hold this position.

Q2. MITRA SHAKTI is joint military exercise of India with which country?

  1. Indonesia
  2. Japan
  3. Sri Lanka
  4. China

Answer: (3)
The seventh edition of Exercise MITRA SHAKTI- 2019 aimed at enhancing interoperability and operational efficiency amongst the armies of both India and Sri Lanka when deployed as part of United Nations peace keeping forces commenced on 01 December at Aundh Military Station, Pune

Q3. Who won the Abu Dhabi Grand Prix 2019?

  1. Max Verstappen
  2. Nico Hulkenberg
  3. Sebastian Vettel
  4. Lewis Hamilton

Answer: (4)
Lewis Hamilton marked his 250th Formula One race in style Sunday, the newly-crowned champion cruising to a flawless victory from pole in the closing Abu Dhabi Grand Prix for his 11th win of the season.

Q4. Where does 13th South Asian Games begun?

  1. India
  2. Nepal
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: (2)

Q5. World AIDS Day is observed annually on _____?

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 4th December

Answer: (1)
World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease

Q6. The theme of World AIDS Day, 2019 is _________?

  1. Know Your Status
  2. My Health, My Right
  3. Hands up for #HIVprevention
  4. Communities make the difference

Answer: (4)

Q7. International Day for the Abolition of Slavery is observed annually on ____?

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 4th December

Answer: (2)
The United Nations observes International Day for the Abolition of Slavery on 2nd of December every year. An estimated 40.3 million people are in modern slavery, including 24.9 in forced labour and 15.4 million in forced marriage. There are 5.4 victims of modern slavery for every 1,000 people in the world. 1 in 4 victims of modern slavery are children.

Q8. Which becomes the first Asian country to participate as ‘Guest of Honour’ International Book Fair in Guadaljara, Mexico?

  1. India
  2. Indonesia
  3. Nepal
  4. Sri Lanka

Answer: (1)
India becomes first Asian country to participate as ‘Guest of Honour’ in international book fair at Guadaljara, Mexico,

Q9. The Global Migration Film Festival (GMFF) was organised in ________?

  1. India
  2. Nepal
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: (3)
The Global Migration Film Festival (GMFF) was organised in Dhaka. The day long festival screened 15 films on the theme of migration and its various aspects.

Q10. Hornbill Festival is the cultural festival of _____?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Tripura
  4. Nagaland

Answer: (4)
The much-awaited festival, the Hornbill Festival began with a colourful blend of culture and tradition with a modern twist at Naga Heritage Kisama in Nagaland this evening. This is the 20th edition of Hornbill Festival.

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 3rd 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 4th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 4th 2019, Current Affairs Quiz December 4th 2019 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook