Current Affairs Quiz December 3rd 2019 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz December 3rd 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 3rd 2019

Q1. The government has extended the deadline for FASTag to ______?

  1. 1st December
  2. 10th December
  3. 15th December
  4. 31st December

Answer: (3)
The government has extended the date to December 15 for making FASTag mandatory for toll payments on National Highways. The National Electronic Toll Collection (NETC) programme, the flagship initiative of the Ministry of Road Transport and Highways, has been implemented on a pan-India basis in order to remove bottlenecks and ensure seamless movement of traffic and collection of user fee as per the notified rates, using passive radio frequency identification (RFID) technology

Q2. Which became the first company to list its commercial papers on the bourses?

  1. Aditya Birla Finance
  2. Reliance Capital
  3. Wipro Care
  4. TCS

Answer: (1)
Aditya Birla Finance Ltd (ABFL), the NBFC arm of Aditya Birla Capital has became the first company to list its commercial papers on the stock exchanges

Q3. Who has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit?

  1. R Gandhi
  2. H R Khan
  3. D Subbarao
  4. T M Bhasin

Answer: (2)
Former deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI), H R Khan has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit. The CRL is a self-regulatory step for the micro-credit industry making diverse entities like banks, NBFC-MFIs and NBFCs adhere to standards of customer protection

Q4. Who has become the fastest crickter to score 7,000 Test runs?

  1. Virat Kohli
  2. David Warner
  3. Martin Guptill
  4. Steve Smith

Answer: (4)

Q5. The government has decided to make hallmarking of jewellery and artefacts mandatory from ________?

  1. March 2020
  2. September 2020
  3. January 2021
  4. March 2021

Answer: (3)
The government has decided to make hallmarking of jewellery and artefacts mandatory from January 2021 to boost consumers’ trust and bring in much-needed transparency in the sector. Hallmarking is a purity certification of precious metals and it is a voluntary process at present. Though the Bureau of Indian Standards has a hallmarking scheme for gold jewellery since April 2000, currently only 40 per cent of gold and silver jewellery are hallmarked.

Q6. MMTC has decided to import 11,000 metric tonnes of Onion from ________?

  1. China
  2. Turkey
  3. Iran
  4. Russia

Answer: (2)
In view of rising onion prices, Public sector trading firm MMTC has ordered import of 11,000 metric tonnes of the staple vegetable from Turkey.

Q7. Which has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital?

  1. India
  2. China
  3. Pakistan
  4. Iraq

Answer: (1)
India has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital. An online application, e-visa, Haj mobile app, “e-MASIHA” health facility, “e-luggage pre-tagging” providing all information in India itself regarding accommodation and transportation in Mecca and Madina will be provided to 2 lakh Indian Muslims going for Haj in 2020.

Q8. Who will host the G20 leaders’ summit in November 2020?

  1. Japan
  2. China
  3. Australia
  4. Saudi Arabia

Answer: (4)
Saudi Arabia will host the annual G20 leaders’ summit on November 21-22, 2020, in its capital, Riyadh. The G20 is made up of 19 of the world’s biggest economies, as well as the European Union. It formed in 1999 to discuss policy matters and financial stability. Japan has hosted this year’s G20 summit in Osaka

Q9. Where does “Multi Media Exhibition” organized recently?

  1. Mizoram
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Tripura

Answer: (2)
Ministry of Information & Broadcasting is organising a Multi Media Exhibition commemorating the 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi at World War II museum, Kisama in Nagaland.

Q10. Nagaland celebrates its Statehood Day annually on ______?

  1. 1st December
  2. 5th December
  3. 20th December
  4. 30th November

Answer: (1)
Nagaland has celebrated its 57th Statehood Day on 1st December. Nagaland, a mountainous state in northeast India bordering Myanmar, became the 16th state of the country on December 1, 1963.

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 2nd 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 3rd 2019, Daily Current Affairs Quiz December 3rd 2019, Current Affairs Quiz December 3rd 2019 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook