Current Affairs Quiz December 2nd 2019 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz December 2nd 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 2nd 2019

Q1. Where does 47th All India Police Science Congress (AIPSC) held?

  1. Chandigarh
  2. Lucknow
  3. Mumbai
  4. Pune

Answer: (2)
The 47th All India Police Science Congress held at Police Headquarters in Lucknow.

Q2. Where does NuGen Mobility Summit, 2019 held?

  1. Mumbai
  2. Bengaluru
  3. Hyderabad
  4. Gurugram

Answer: (4)
The International Centre for Automotive Technology (ICAT) has organized the NuGen Mobility Summit 2019 from 27th to 29th November, 2019 at Center 2 in Manesar, Gurugram. The objective of the Summit is to share new ideas, learnings, global experiences, innovations and future technologies trends for the faster adoption, assimilation and development of advanced Automotive Technologies for a smarter and greener future. ICAT Manesar is a division of NATRIP Implementation Society (NATIS) under the department of Heavy Industries, Govt. of India.

Q3. The new motto adopted for Lokpal is _________

  1. Ma Gridhah Kasyasvidhanam
  2. Atithidevo bhava
  3. Asato mā sadgamaya
  4. Satyam śivam sundaram

Answer: (1)
Lokpal Chairman Justice (retired) Pinaki Chandra Ghose has launched the new logo for the apex anti-corruption ombudsman. A new motto, “Ma Gridhah Kasyasvidhanam (Do not be greedy for anyone’s wealth)”, was also adopted.

Q4. Which has become Madhya Pradesh’s first university to be accorded A-plus grade by the National Assessment and Accreditation Council (NAAC)?

  1. Atal Bihari Vajpayee Hindi Vishwavidyalaya
  2. Awadhesh Pratap Singh University
  3. Devi Ahilya University
  4. Jabalpur Engineering College

Answer: (3)
The Indore-based Devi Ahilya University has added another feather in its cap by becoming Madhya Pradesh’s first varsity to be accorded A-plus grade by the National Assessment and Accreditation Council (NAAC).

Q5. Which country will host 2023 Men’s Hockey World Cup?

  1. India
  2. China
  3. Australia
  4. Netherlands

Answer: (1)
India will host the 2023 Men’s Hockey World Cup from 13th to 29th of January. Spain and the Netherlands were named as the co-hosts of the 2022 Women’s World Cup.

Q6. Who has recently declared climate emergency?

  1. United Nations
  2. European Union
  3. USA
  4. Australia

Answer: (2)
European Union lawmakers declared a “climate emergency” in a symbolic vote that heightens pressure for action against global warming at an upcoming summit.

Q7. Who has been elected as chief minister of Maharashtra?

  1. Ajit Pawar
  2. Nana Patole
  3. Devendra Fadnavis
  4. Uddhav Thackeray

Answer: (4)
Uddhav Thackeray took oath as the 18th chief minister of Maharashtra

Q8. The Moddy’s has estimated the fiscal deficit of India to ____ of GDP?

  1. 3.5%
  2. 3.6%
  3. 3.7%
  4. 3.8%

Answer: (3)
Global rating agency Moody’s expects the Centre’s fiscal deficit to touch 3.7 per cent of the GDP. The Centre has targeted to keep the deficit at 3.3 per cent for the current fiscal (2019-20), but it has already reached 92.6 per cent of the Budget estimate in first six months of the current fiscal

Q9. ISRO has transferred its indigenous technology to produce space-grade Li-Ion cells to ____.

  1. NTPC
  2. BHEL
  3. BEL
  4. GAIL

Answer: (2)
ISRO has transferred its indigenous technology to produce space-grade Li-Ion cells to BHEL.

Q10. International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed annually on _____?

  1. 26th November
  2. 27th November
  3. 28th November
  4. 29th November

Answer: (4)

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 1st 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 2nd 2019, Daily Current Affairs Quiz December 2nd 2019, Current Affairs Quiz December 2nd 2019 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook