Current Affairs Quiz December 1st 2019 for RBI/NABARD

Here is the Current affairs quiz December 1st 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 1st 2019

Q1. Who has been conferred with the ‘Quality Ratna’ award?

  1. Suresh Krishna
  2. R C Bhargava
  3. Natarajan Chandrasekaran
  4. Anand Mahindra

Answer: (1)
Chairman of Sundram Fasteners Ltd. Suresh Krishna was conferred the ‘Quality Ratna’ award by the CII Institute of Quality at its 27th Quality Summit held in Bengaluru

Q2. Who has been awarded with the 27th Ekalabya Award for 2019?

  1. Dutee Chand
  2. Hima Das
  3. P V Sindhu
  4. Jhilli Dalabehera

Answer: (4)
Odia women weightlifter Jhilli Dalabehera will receive the 27th Ekalabya Award for 2019. Jhilli has bagged two gold, three silver and a bronze medal in different international weightlifting events held between April 1, 2017 and March 31, 2019. The annual award instituted by Indian Metals Public Charitable Trust (IMPaCT) comprises a cash prize of Rs 5 lakh along with a citation. Ekalabya Award was instituted in 1993 to encourage and inspire young sportspersons to perform at national and international arena

Q3. Who will be honoured as Billboard’s 2019 Woman of the Year?

  1. Selena Gomez
  2. Billie Eilish
  3. Ariana Grande
  4. Katy Parry

Answer: (2)
Singer Billie Eilish will be honoured as Billboard’s 2019 Woman of the Year

Q4. Which has become the first Indian company to cross Rs.10 lakh in market capitalization?

  1. TCS
  2. Wipro
  3. RIL
  4. HDFC

Answer: (3)
Reliance Industries Ltd (RIL) created history when it became the first Indian company to scale the market capitalization of Rs 10 lakh crore. Market capitalization is the aggregate valuation of the company based on its current share price and the total number of outstanding stocks. It is calculated by multiplying the current market price of the company’s share with the total outstanding shares of the company.

Q5. Which country will host military drill ‘Milan 2020’?

  1. China
  2. India
  3. Japan
  4. South Africa

Answer: (2)
India is hosting a large multilateral exercise MILAN 2020 at Visakhapatnam. 41 countries countries will participate in the event.

Q6. Who is the author of book titled “Hemant Karkare -A Daughter’s Memoir”?

  1. Neha J Hiranandani
  2. Vikram Sampath
  3. Peter Baker
  4. Jui Karkare Navare

Answer:  (4)
On 11th anniversary of the 26/11 Mumbai terror attacks, a book titled “Hemant Karkare -A Daughter’s Memoir” by his daughter Jui Karkare Navare was released. The book has been published by The Write Place.

Q7. Who has launched the Kartavya portal?

  1. UGC
  2. CBSE
  3. AICTE
  4. NCERT

Answer: (1)
Union HRD Minister has launched the kartavya.ugc.ac.in portal on the occasion of ‘Constitution Day’ as a part of countrywide year long Nagrik Kartavya Paalan Abhiyan. The portal will be used primarily for holding monthly essay competitions for students as well as other activities like quizzes, debates, poster making etc pertaining to Nagrik Kartavya Paalan Abhiyan.

Q8. Who will be appointed as first Chief of Defence Staff?

  1. Admiral Karambir Singh
  2. Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria
  3. General Bipin Rawat
  4. General Dalbir Singh

Answer: (3)
General Bipin Rawat to take over as the first Chief of Defence Staff – a four star position being created as part of a defence management overhaul.

Q9. The Reserve Bank of India (RBI) has expressed concern over rising bad loans from _____?

  1. PMEGP
  2. PMMY
  3. Coir Vikas Yojana
  4. CGTMSE

Answer: (2)
The Reserve Bank of India (RBI) has expressed concern over rising bad loans from Pradhan  Mantri MUDRA Yojana (PMMY). The total NPA in the Mudra scheme of over Rs 3.21 lakh crore has jumped to 2.68% in FY19 from 2.52% in FY18. Since the inception of the scheme, over 19 crore loans have been extended under the scheme up to June 2019. Of the total, 3.63 crore accounts are in default as of March 2019

Q10. Where does 8th WATEC (Water Technology and Environment Control) Conference 2019 held?

  1. India
  2. China
  3. USA
  4. Israel

Answer: (4)
The 8th World Water Technology and Environmental Control Conference and Exhibition organized by Kenes Exhibitions at David InterContinental, Tel Aviv, Israel

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 27th to 30th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 1st 2019, Daily Current Affairs Quiz December 1st 2019, Current Affairs Quiz December 1st 2019 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook